- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator,Verona Vujinovic, Arnold Ildikó

Kreón, avagy ellenében a szélnek

Kolovity Edina

2022. 04. 23. 16:12

Palicson április 20-án mutatta be a Palicsi Színjátszó Grund a Kreón, avagy ellenében a szélnek című darabot a Magyar Művelődési Központban. A Mezei Zoltán rendezte előadást idén a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén mutatták be először, majd - miután ott elvitték a pálmát - a következő héten Óbecsén is játszották a darabot.

A palicsi Grund csapata hét évvel ezelőtt állt össze Kalmár Zsuzsa színművésznő vezetésével, azzal a céllal, hogy felkarolja azokat a gyerekeket, akik a színjátszás iránt érdeklődnek. Mindig a színátszó gyerekek életkorának megfelelő darabbal készültek, és minden évben más előadást mutattak be.

Cikk kép

Az előadás Kreónról, a sok gonosz tettéről, az árulásról, a küzdelemről, a törvények betartásáról, megszegéséről és a megbánásról szól.

Cikk kép

Lajkó Léda a Svetozar Marković Gimnázium tanulója, mindig figyelemmel kíséri a Grund repertoárját, és amikor csak tudja, megnézi előadásaikat.

- Már másodszor néztem meg az előadást, mivel ott voltam a nyílvános főpróbán is. Fantasztikus volt látni, hogy a barátaim milyen jól alakítanak. Nagyon szeretem a görög mitológiát, és kedvemre volt, hogy ezt a témát dolgozták fel. Pár próbafolyamatot végig tudtam kísérni, és tetszett az az alázat, ahogyan dolgoztak. Ahhoz képest, hogy milyen rövid idő alatt kellett összerakniuk a darabot, szerintem jó lett az eredmény. Élveztem a darab minden egyes percét.

Cikk kép

Bosznai Lili a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója, nagyon szereti a színházat. Örül, hogy Palicson is van lehetőség színvonalas előadást nézni.

- Nagyon tetszett az előadás. A színészek fiatalok, tele vannak viccekkel, ötletekkel. Amatőr színjátszók, de mégis nagyon ügyesen játszottak egytől-egyig. Tetszett, hogy kevés felszereléssel, mindössze hat székkel megoldották a díszletet. Érdekes, hogy még rongyos ruhákban is kiváló előadást tudtak nyújtani.

Cikk kép

Bajari Roland a Politechnikai iskola tanulója a színművészeten kívül DJ-ként is tevékenykedik. A darabban ő alakította Kreónt. Kezdettől fogva, azaz már hét éve a Grund tagja. Roland szeret a társaival színészkedni. Az évek során jó barátokká, kiváló csapattá váltak.

- Ez a szerep elég megterhelő volt számomra. Olyan élményeket kellett átadnom, amiket még nem éltem meg, de szerencsére tudtam azonosulni valamilyen szinten a karakteremmel, és így sikerült megalkotnom azt az atmoszférát, amit elvártak a színdarab alatt. Igyekeztem a legjobbat kihozni magamból. Pörgős volt a hangulat a próbákon, mint ahogyan ez eddig is megszokott volt a csapatban, csak most egy új rendezővel. Még az elején, amikor elkezdtük a darabot, késésben voltunk, ezért volt három olyan hetünk a vége felé, amikor péntek, szombat, vasárnap is próbáltunk öt-hat órát. Megterhelő volt, de nagyon jól vettük az akadályt.

Cikk kép

Arnold Ildikó tanárnő segített a gyerekeknek szöveget értelmezni, illetve csoportvezetőként, adminisztrátorként is tevékenykedett. Sokat kellett készülniük, mivel két hét alatt több alkotást is előadtak. Múlt héten a József Attila darabot készítették a magyar költészet napja alkalmából. A tavalyi darabot elevenítették fel, amely a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszó Szemlén első helyezést kapott.

- A mostani darabot szűk három hónap alatt hoztuk össze. Nagyon munkás, rendkívül pörgős, hihetetlenül tempós volt a hangulat a próbákon. Amint megkaptuk a szövegkönyvet, aznapra megbeszéltük, hogy melyik rész kié lesz, hogyan kell dolgoznia rajta, azt a következő próbára már hoznia kellett. Nem volt idő arra, hogy széthúzzuk. Mérhetetlenül lendületesen kellett az előadást létrehozunk, de nagyon sok előnye is volt ennek a munkának. Zentán is jó kritikákat kaptunk, mivel látszik, hogy milyen jól egymás keze alá dolgoznak a gyerekek. Még nagyon él az új darabunk, elképesztően erőteljes vonulatában van a darab. Még nem lehet rámondani, hogy kész. A jövőben is bízunk abban, hogy egy másik darabon is dolgozhatunk Mezei Zoltán színművésszel.

Cikk kép

A nézőtéren ülve, az előadás végén nekem az volt a benyomásom, hogy ez a darab egy csapásra a közönség kedvence lett. További sok sikert a palicsi Grundnak!

Cikk kép

Cikk kép

Cikk kép

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator