- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Bednárik Prokec Zita, Newsroom Communicator

Kutató diákok Topolyán

Balázs Zita

2022. 03. 17. 10:50

Építészet, sztereotípiák, zsidóság - többek között ezekkel témákkal várták a kutató diákok az érdeklődőket Topolyán, a Juhász Erzsébet Könyvtárban. A kutatások a TUDOK elnevezésű versenyre készültek.

A topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola diákjai 5 kutatási anyagot mutattak be az érdeklődőknek. A Juhász Erzsébet könyvtár 2009 óta biztosít helyszínt a fiatal kutatóknak az előadáshoz. Az kutatások iránt nagy volt az érdeklődés, minden korosztály részéről.

Lulić Elizabeta, húsz éves helyi lakos, mint mondta, azért jött el az előadásra, mert érdekesnek találta meghirdetett témákat.
- Nagyon szimpatikusak voltak nekem ezek a témák, amiket feldolgoztak a diákok. Kubik Dóra – Pénzügyek középiskolás szemmel című előadása érdekelt a legjobban. De a többi előadás is nagyon jó és változatos volt. Külön kiemelném Végső Barbara előadását, nagyon érdekesen adta elő a témáját.

Győri László, húsz éves egyetemista nem bánta meg, hogy eljött. Szerinte minden előadás színvonalas volt.
- A hirdetőplakátot látva és a témákat olvasva, úgy döntöttem, hogy eljövök. Örülök, hogy így tettem, mert kivétel nélkül mindegyik előadás nagyon színvonalas volt. Engem Nagyidei Márk zsidósággal kapcsolatos témája érdekelt a legjobban. Nekem az is nagyon tetszett, ahogy Barbara újszerűen mutatta be a saját anyagát.
Cikk kép

Pastyik Nóra harmadikos gimnazista. Kutatását baratnőjével, Bodor Martina Mayával közösen készítette el. Előadásuk címe: Random vagy szimpátiaelv? avagy a kooperatív tanulásszervezés csoportformálási elvei.
- Maga a kutatás azt vizsgálta, hogy a diákok egyénileg vagy csoportban tanulnak-e könnyebben. Kísérletünkben három csoportot vizsgáltunk, különböző szempontok alapján. Nagyon szerettünk volna résztvenni a TUDOK-on, így elkezdtünk kutatási témákon gondolkodni. Kettőnk közül nekem jutott eszembe, hogy mennyire szeretek csapatban dolgozni, így végül ebbe az irányba indultunk el. Szerintem a közönség nagy része érdeklődéssel hallgatott bennünket, így abszolút pozitív élmény volt.
Cikk kép

Nagyidei Márk 16 éves, másodikos gimnazista. Kutatását egyedül készítette el Zsidó tanítók Topolyán 1867 és 1941 között címmel.
- Úgy gondoltam, hogy a zsidóság egy olyan téma, amivel nagyon keveset foglalkoznak Topolyán. Amikor először hallottam történeteket a zsidóságról, felmerült bennem a kérdés, hogy vajon a zsidók mennyi mindent tettek a városunkért. Úgy éreztem, hogy foglalkoznom kell ezzel a témával. Az eddigi visszajelzések alapján érdeklődést látok az embereken. A történelem nem a tanulók kedvence, de nagyon remélem, hogy sikerült közelebb hoznom ezt a témát hozzájuk. Szép számban jelentek meg emberek, de szerintem lehettünk volna még többen is.
Cikk kép

Mengyán Pletikosić Ildikó a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola tanára a kutató diákok mentora.
- Nekem mindig nagyon izgalmas a felkészülési szakasz, hiába folyik ez a fajta munka már tizenöt-hat éve iskolánkban. Érdekes végigkövetni a diákokat, hogy teszik az érdeklődési körüket kutathatóvá. Én nagyon szeretem a statisztikai részt is. A legjobb rész mégis az, amikor elkészül a prezentáció, és látom hogyan fejlődnek a tanulók. Szerintem nagyon sikeresek az előadások, ezek közül három ott is lesz a Kárpát-medencei döntőben. Kubik Dóra pedig tavaly második lett az anyagával.
Cikk kép

Az előadás végén az előadók játékra invitálták a közönséget. Tizenöt kérdést tettek fel a kutatásokból, és a tíz legjobban teljesítő játékost egy-egy tábla csokoládéval jutalmazták.
Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator