- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Legkisebbek előadása az MTTK-n

Kolter László

2024. 03. 13. 20:18

Az egyetem a hagyományostól eltérő módon emlékezett meg a március 15-ei forradalomról és szabadságharcról. A kar hallgatói a szabadkai Vackor Óvoda csoportjait fogadták vendégül.

A másod- és harmadéves óvodapedagógus szakos hallgatók egy műsorral és különféle foglalkozásokkal készültek az 1848/49-es forradalom közelgő évfordulója alkalmából. Prof. Dr. Halasi Szabolcs tornatanár és dékánhelyettes pedig az egyetem tornatermében játékos, aktív testmozgásra ösztönző feladatokkal várta az óvodásokat.

Cikk kép

Cikk kép

Bata Zsombor harmadéves óvodapedagógustól, a HÖK elnökétől kérdeztük meg, milyen érzés gyerekekkel foglalkozni az MTTK épületében.

- Nem megszokott, hogy a kicsik jönnek hozzánk és nem fordítva. Kicsit bizarr élmény volt, hogy a professzoraink figyeltek közben, kicsit lámpalázasak is voltunk. Viszont motiválóan hatott, hogy látták, hogyan dolgozunk.

Milyen érzés volt részt venni az esemény szervezésében?

- Őszintén megmondva, egy csöppet megterhelő volt. Nehéz a forradalom történetét átadni a gyerekeknek, hiszen még ovisok, nem tarthatunk nekik történelemórát. Ezért úgy gondolom, hogy ha legalább a zászló fogalma, képe megmaradt bennük, akkor jól végeztük a dolgunkat.

Szerinted miért fontos a gyerekekkel a forradalomról beszélni?

- A jelenkorban sajnos már egyáltalán nem fontos, viszont nem is felesleges. Ha beszélünk róla, akkor ismerni fogják, a kultúra megőrzése, ápolása pedig nagyon fontos.

Cikk kép

Cikk kép

Cikk kép

Prof. Dr. Pintér Krekić Valéria, az egyetem dékánasszonya arról beszélt, hogy mit jelent az egyetem és a hallgatók számára a megemlékezés, amely idén másképpen zajlott.

- A mai napon rendhagyó módon tartottuk meg a március 15-ei ünnepséget. A Vackor Óvoda legkisebbjeit hívtuk meg, és az ő számukra rendeztek foglalkozást a hallgatóink. Ez a foglalkozás tulajdonképpen megemlékezés volt a március 15-i forradalomról, természetesen a gyerekek szintjén átadva, és olyan foglalkozásokat szerveztek a hallgatóink, amely az ehhez fűződő eseményeknek a megismerését, a forradalom értékeit mutatja be a gyerekeknek. Zászlókat, illetve kitűzőket, kokárdákat készíthettek a gyerekek. A továbbiakban egy mozgásos játékon keresztül, mesében elmondva ismerhették meg, hogyan, miként zajlott a magyar forradalom és szabadságharc.

Az egyetem és a hallgatók szempontjából milyen jelentőséggel bír ez az esemény?

- Természetesen a hallgatóink számára is fontos volt ez az esemény, a témában való felkészülés és annak előadása az óvodások szintjén, a gyerekekkel való foglalkozás jó gyakorlatként szolgált a számukra.

Cikk kép

Cikk kép

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator