- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

“Lehet, hogy kevesen vagyunk, de mindig együtt állunk”

Koroknai Hunor

2024. 03. 18. 15:26

Az én falum Maradék, mely egy szórványtelepülés, ahol a magyarság kisebbségben van. Szerémség szívében található, szerb településekkel körbevéve. Attól függetlenül, hogy kevesen vagyunk, mindig összetartunk, ebben segítségünkre van a maradéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület.

A egyesület először 1955-ben alakult meg. Egy időre megszűnt a tevékenysége, mivel elnök nélkül maradt, viszont 2001-ben Berta Zoltán lett az új megbízott, aki átvette a vezetését. Így a 2001-es év számít az egyesület újraalakulásának. Berta Zoltánnal készítettem egy interjút Maradékról és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületről.

Mi a feladata elnökként?

- Az elnök feladata egy művelődési egyesületben igen összetett. Nemcsak bizonyos dolgokra terjed ki, hanem gyakorlatilag mindenre, ami egy közösség életében számít. Elsősorban úgy kell vezetni az egyesületet, hogy az megfelelően működjön. Vagyis elnökként foglalkoznom kell azzal, hogy az egyesület székháza mindig megfelelő állapotban legyen. Fontos, hogy a tagok számára biztosítani tudjuk a megfelelő körülményeket, a légkört, annak érdekében, hogy szívesen jöjjenek és jól is érezzék magukat. A próbákat úgy kell megszervezni, hogy mindenkinek megfeleljen, vagy legalább a tagok nagyrésze el tudjon jönni a megbeszélt időpontban, és ez nem mindig könnyű feladat. Biztosítani kell a tagoknak a viseletet és a megfelelő oktatókat. Ezen költségek finanszírozására pályázatokból tudunk pénzt biztosítani. A pályázatokat mindig követni kell, figyelni, mikor írják ki őket, mire vonatkoznak, mit igényelhetünk. Ezenkívül a feladataim köré tartozik a rendezvények megszervezése, a terembérlés, a vendégek meghívása, fogadása, köszöntése, a rendezvény végeztével pedig a megvendégelésük. Szerencsére vannak olyan tagok az egyesületben, akikre mindig támaszkodni tudok, maximálisan megbízok bennük és segítik, megkönnyítik a munkámat. Úgy gondolom, hogy ha azt akarjuk, hogy az egyesület fennmaradjon, akkor szeretettel vegezzük el a feladatainkat, segítséggel pedig még élvezni is tudjuk a munkát.Maradék egy szórványfalu Szerémségben, és van egy fontos szerepe, mégpedig a magyarság kulturális összetartása. Esetleg tudna mesélni erről a témáról?

- A maradéki Petőfi Sándor ME sok fellépésen vett és vesz részt mind a mai napig. Ezek a fellépések már hagyományossá váltak. Maradékon rendszeresen lép fel a kórus a zenekarral, és a tánccsoport tagjai is fellépnek a "Maradéki Ősz" elnevezésű rendezvényen, melynek megrendezésére szeptemberben kerül sor. Maradékon kívül is részt vesznek egy-egy eseményen. Októberben megrendezik Satrincán a Libaszemlét, ahol szintén fellépnek a kórus és a tánccsoport tagjai is. Ezenkívül Mitrovicán és Bácsfeketehegyen is léptek már fel ünnepségeken. Az egyesület tagjai minden évben részt vesznek a Gyöngyösbokrétán és a Durindón, valamint saját rendezvényein is fellépnek, hogy gazdagítsák és színesebbé tegyék a műsort. Minden évben megszervezik a március tizenötödikei megemlékezést, valamint 2022-ben első ízben rendeztek könyvbemutatót Maradékon, amelyen a szerző, Uri Ferenc a "Szerémség története" című könyvét mutatta be. Kicsivel később a könyv bemutatására Satrincán is sor került, szintén a maradéki egyesület szervezésében.
Melyik eseményen léptek fel utoljára, és elértek-e valamilyen helyezést?

- Egyesületünk tagjai utoljára az LIX. Gyöngyösbokrétán és a XLVI. Durindón vettek részt. Ezek a rendezvények a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták hagyományápoló és hagyományőrző, ifjúsági és felnőtt kategóriájú szemléi. Mivel ez egy szemle, ahol a fellépők megmutathatják tudásukat, nem pedig egy verseny, így helyezést nem lehetett elérni.

Forrás: Newsroom Communicator