- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Március 15-ei megemlékezés Bácskossuthfalván

Farkas Nikolett

2022. 03. 16. 16:43

Bácskossuthfalván idén is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom eseményeiről a Kossuth-szobornál.

A megemlékezés a bácskossuthfalvi református templomban ünnepi ökomenikus istentisztelettel indult, melyet Móricz Árpád helyi református lelkész és Szakály József topolyai plébános közösen vezettek le.

A Kossuth-szobornál bemutatott alkalmi műsor részvevői voltak becsei Botra férfikórus és Kőműves Noémi színművész. Beszédet Papp László, a helyi közösség elnöke mondott.

Papp László, elnök, Bácskosutthfalva HK
- Hosszú, göröngyös, olykor kalandos buktatókkal teli út vezetett el idáig, a múltbéli poros utcáktól, ahol a nádfedeles házikókban a háziasszonyok kukoricakenyeret sütöttek, a mai internetes világunkig. Sok minden megváltozott, de a nemzethez való tartozás, a szabadságvágy az nem.

Dr. Pintér Attila Magyarország belgrádi nagykövete felolvasta Orbán Viktor levelét.

Orbán Viktor levele
- Tisztelt honfitársaim, legyen béke, szabadság és egyetértés. 174 évvel ezelőtt Jókai Mór három szóval foglalta össze, mit kíván a magyar nemzet, mi magyarok pedig azóta is ezekkel a szavakkal tudjuk leírni mindazt, amire vágyunk: „Békét akarunk a minket körülvevő, szűkebb és tágabb világban.”

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke beszédében rámutatott a magyar szabadságharc tanulságaira.

Dr. Pásztor Bálint, alelnök, VMSZ
- Három tanulsága van az 1848/49-es magyar szabadságharcnak és forradalomnak; az összefogás nélkülözhetetlen, a bátorság tekintélyt parancsoló erőt eredményez, és szövetségesek nélkül a célok nem vihetőek sikerre.

A köszöntők után Kossuth Lajos szobra előtti tisztelgés következett, ahol többek között Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is koszorúzott. Az ünnepséget Botra férfikórus zárta a Szózattal.

Forrás: Newsroom Communicator