- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Perna Katalin

Murálok szerelmese

Kolter László

2024. 01. 03. 20:40

Perna Katalin a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészeti szakán tanult és lassan egy éve, hogy a saját vállalkozását építgeti. Murálfestészettel foglalkozik. Falfestményei, akrillal és betonfestékkel készülnek.

Mi motivál és mi inspirál a munkádban?

-Személy szerint mindegyik művészeti ágazatból tudok meríteni egy kicsit, de tanáraim és osztálytársaim is inspirálnak. Nem mondanám, hogy van egy erős kiforrott stílusom, szabadidőmben azt, és úgy rajzolok vagy festek, amihez éppen kedvem támad. Jelenleg viszont a vonalak, formák és a színek összhangja, kicsit absztrakt kompozíciók fognak meg, de olykor gyerekmesébe illő illusztrációkat is csinálok vagy tanulmányokat.

Miből van legtöbb megrendelés?

- Az esetek többségében az emberek jobban szeretik a realisztikus festményeket, de akad, aki logót vagy egyéb leegyszerűsített mintát szeretne.

Hogyan kell elképzelni a munkafolyamatot, melynek során elkészül egy alkotás?

- A munkámhoz akril és betonfestéket használok. A külső falakra betonfestéket, mivel az sokkal strapabíróbb az esővel és a nappal szemben, tehát nem veszíti el a színét és nem maszatolódik. Beltér esetén keverem a két festékfajtát. Először lemérem a falfelületet, utána rávázolom krétával vagy grafit ceruzával a kívánt képet, majd lefestem. A felrajzolás a legmacerásabb, hiszen ez adja meg az egész alapját.

Cikk kép

Hogyan alakult ki az érdeklődésed a festészet iránt?

-Igazából valahol mindig is érdekelt, mindig is szerettem rajzolgatni, de talán az egyik legjobb barátom inspirált leginkább, még alsóban. Aztán valahogy kézenfekvő volt, hogy képzőművészetet tanuljak, mert ahhoz volt érzékem.

Milyen terveid vannak a jövőben a festészettel?

-Inkább csak hobbiból csinálnám, esetleg mellékállásban... Pedig Gárdonyi Géza is megmondta: „Mindent lehet mellékesen, csak művészetet nem. Vagy teljes lélekkel, vagy sehogy.”

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator