- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

(Ne) nézz fel!

Kalinka Tamás

2022. 01. 11. 23:59

Filmek terén a 2021-es év méltó és igencsak időszerű megkoronázója a Ne nézz fel! című amerikai vígjáték(?), mely akár a mai társadalom legtisztább tükörképeként is felfogható.

Világvége, aszteroida, tudósok, Amerika... A kulcsszavak alapján elsőként egy már-már sablonszerű, tipikus sci-fi/thriller alkotásra számítottam, ám a Ne nézz fel! kellemes csalódást okozott számomra.
Kiderült, hogy egyáltalán nem science fiction, sokkal inkább a könyörtelen valóságról szól, s az elmúlt néhány év leghitelesebb tükörképe jelenik meg benne.
A filmben Mindy professzor (Leonardo DiCaprio) tanítványa, Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) felfedez egy méretes aszteroidát, amely egyenesen a Föld felé tart. Azonban hiába lobbiznak az amerikai elnöknél, és a sajtószereplések sem érik el a várt hatást, a gazdasági és politikai érdekrendszer útját állja a cselekvésnek. Mindemellett a publikum véleménye is megosztó az ügyben, valaki nem is hisz az aszteroida létezésében, noha az már oly közel jár a Földhöz, hogy szabad szemmel is látható.
De mégis minek tudható be, hogy nincs egyetértés az aszteroida terén? Talán a kormányzat és a média is rosszul kommunikálta a dolgot?
Világos, hogy a film nem vígjáték és nem is sci-fi, hanem szatíra. A 21. századi társadalom szatírája. Az aszteroida jelképezheti például a globális felmelegedést, vagy a koronavírus-járványt... A szereplők többsége is valós személyekre asszociál, azonban az igazság egyszer sincs kimondva, a filmben mindvégig csak utalások vannak, s ha ezeket megérti a néző, akkor könnyedén párhuzamot vonhat a valóság és a film cselekménye között. Ez az alkotás talán majd felnyitja az emberek szemét - gondolom ez volt a film készítőinek célja. A Ne nézz fel! igenis arra sarkall, hogy nézz fel, és szembesülj a valósággal.
Engem valósággal sokkolt a film, nem csak nagyszerű színészi alakításaival, hanem mellbevágó aktualitásával és üzenetével is. Bátran ajánlom mindazoknak, akik kedvelik a szatirikus alkotásokat, a vígjátékokat. Ti pedig, akik szembenéznétek világunk fájdalmas igazságával - ha ez olykor kellemetlen is - ki ne hagyjátok!

Forrás: Newsroom Communicator