- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Juhász Gábor

Népzenei fesztivál Palicson

Juhász Petra

2022. 06. 01. 16:42

Pénteken és szombaton rendezték meg a nyolcadik Folk Music Festet. Igazán impozáns helyen, Palicson, a Vigadó teraszán. Idén is színes programokkal várták a kilátogatókat. A magyar népzene mellett szerb, bunyevác és horvát zenék szóltak a Palicsi-tó partján. Pénteken 19 órakor, szombaton 16 órakor kezdődött a műsor. A részletes programról Juhász Gáborral, a Juhászok Civil Szervezet elnökével és a fesztivál szervezőjével beszélgettünk.

- Idén kiket láthatott a közönség?

- Pénteken, az első napon a szabadkai Juhász zenekar 20+2 címmel adott koncertet. Vendégfellépőik Csizmadia Anna és Szabó Kocsis Zsuzsanna népdalénekesek voltak. Ők is vajdasági gyökerekkel rendelkeznek, de Magyarországon is felfelé ível népdalénekesi karrierjük. Néhány évvel ezelőtt pedig többször énekeltek a zenekarban. Több lemezünkön is hallhatóak. Anna még középiskolás volt Szabadkán, amikor velünk kezdett énekelni. Ezen a koncerten voltak Juhász zenekar számok és olyanok is, amiket együtt csináltunk meg, de hoznak saját számokat is. Majd következett a Czéczó banda, akik lemezbemutató koncertet adtak, a koncert a Tiszamente hagyományait mutatta be, mivel komoly néprajzi gyűjtéseket végeztek ezen a területen a tánc és a zene területén egyaránt. Ez újabb rétege a népzenének, mert keveredik benne a lakodalmas és a muskátli is. A Nefelejcs zenekar frontembere is szerepelt velük, ez külön attrakciója volt a koncertjüknek. Szombaton már délután kezdődött a program. Volt kézműves kirakodóvásár, sank, tehát fel is tudtak frissülni a látogatók. Ezen felül családi programomal, táncházzal, és hangszerbemutatóval vártuk a legkisebbeket. Szombaton a koncertek 17 órakor kezdődtek. A péterrévei Pengetős banda lemezbemutatót tartott, ők egy tamburazenekar, tudni kell, hogy Péterrévén nagyon komoly tamburazenekarok működnek, most is több generáció muzsikál. Utánuk két vonószenekar volt, fiatalabb generáció képviselői. A Kamrás banda és a Duhaj zenekar. Fontosnak tartjuk a fiatal zenészek szárnybontogatását.

Cikk kép

- Mi a fesztivál célja?

- Célja, hogy népszerűsítse a magyar népzenét. De más népek zenéjét is felkaroljuk. Többször voltak már bunyevác tamburazenekarok. Az ETNOKHOR zenakar koncertje erről szól, hogy a Kárpát-medence illetve a Balkán zenei egyvelegéből játszanak macedón, szerb és horvát feldolgozásokat. Fontos, hogy a népzenének megfelelő teret adjunk. Úgy gondolom, hogy a palicsi Vígadónak a környezete illetve az a technikai háttér, amit mi tudunk biztosítani a fellépőinknek, az megtiszteli ezt a műfajt. Tehát ezen a fesztiválon a népzenén van a hangsúly, de fontos, hogy Palicson rendezzük meg, egy turisztikai övezetben, ahol sok a látogató. Van mire büszkének lennünk. Ezzel a kulturális tartalommal már sokat tettünk azért, hogy a környezetet élettel töltsük meg. Ugyanis Palicson az is egy cél, hogy a turisztikai kínálathoz párosuljon kulturális kínálat. A Palics Park Kft. kiemelt támogatónk, de a szabadkai önkormányzat is. A megnyitón dr. Pásztor Bálint Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke mondott beszédet.
A fesztivál ingyenes, tehát bárki számára látogatható rendezvény volt.

Forrás: Newsroom Communicator