- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Netflix

Nyugaton a helyzet változatlan

Dukin Szintia

2022. 12. 29. 17:49

Október 28-a óta mindenki számára elérhetővé vált a Netflix szolgáltatásai között Edward Berger rendező újabb műve a Nyugaton a helyzet változatlan. Egy fiatal német katona megpróbáltatásait követhetjük nyomon az első világháborúban.

Körülbelül három hónappal ezelőtt mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon az Erich Maria Remarque világhírű könyve alapján készült Nyugaton a helyzet változatlan című egész estés filmet. A főszereplőket megjelenítő színészek közül szinte alig találni olyat, aki nemzetközi szinten ismert, vagy van tapasztalata, mégsem fogunk csalódni színészi játékukban. A rendező jó döntést hozott, amikor a főszereplő, Paul Baumer szerepét Felix Kammerernek adta, aki tökéletesen alakítja a háború gyötörte fiatal fiút.

A Nyugaton a helyzet változatlan egy háborúellenes film, sok mindenben hasonlít műfaji szempontból rokon társaihoz, de egy dologban nem. Miközben a legtöbb háborúellenes filmben a borzalmak mellett megjelenik egy hős is, addig ebben a filmben nem történik ilyesmi. Senki sem kerül ki győztesen.

A könyvhöz hasonlóan a film történéseit a fiatal Paul Bäumer szemszögéből látjuk, amikor barátaival az első világháború alatt a német hadsereghez csatlakozik, és a nyugati fontra küldik. A fiatal fiúk nem is sejtik, mire vállalkoztak, amíg be nem vezényelik őket a lövészárkokba. A film a német katonák szemszögéből mutatja be a háború borzalmait, mégis vannak jelenetek, melyekben a közönség kénytelen együttérezni az ellenféllel. A film nem fél bemutatni, hogy mindkét oldalon pont olyan fiúk, férfiak vannak, mint Paul és társai. Mindkét oldalon vannak jók és rosszak.

A könyv ezenkívül még két adaptációt élt meg, az első nem sokkal a könyv megjelenése után készült el, míg a második a hetvenes évek végén. A három különböző adaptációban érződik az emberek megváltozott hozzáállása a háborúhoz. Az első film még nyers érzelmekkel dolgozik, olyan korszakban született, ahol még élénken él az érzés, amelyet a könyv is próbál átadni. A második film megőrizte éles ellenszenvét a háborúval szemben, miközben megértést nyújt az áldozatok felé. A legújabb verzióval Bergernek célja talán az lehetett, hogy megváltoztassa a jelenkor emberében felépült képet a háborúról, és figyelmeztessen: az emberiség a jövőben lehetőleg ne kövessen el ehhez hasonló hibákat.

Forrás: Newsroom Communicator