- BEJELENTKEZÉS -



Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -








Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pinterest, Stray Kids Twitter

Oddinary=Ordinary?

Kolovity Edina

2022. 05. 12. 09:23

A Billboard top 200 listán az elsőnek rangsorolták Stray Kids új minialbumát. Ezzel a ranggal nem csak listavezetők lettek, hanem a legsikeresebb albumeladási hetet tudhatják maguk után 2022-ben.

Stray Kids új minialbuma, mely 2022. március 18-án látott napvilágot, világsikert aratott. Az „Oddinary” elnevezésű kislemezük tükrözi a rendkívüli szenvedélyüket a zene iránt, illetve a feltörekvésüket, ami a mai K-pop világában igen nehézkes a sok koreai együttes létesítése miatt. Tisztán látható, hogy ismét sikerült kitűnniük a rengeteg előadó közül ezzel az új koncepcióval. Nagy elismerésben volt részük, mivel kevés koreai banda mondhatja, hogy felkerült a Billboard listájára, ami annak tudható be, hogy rengeteg megosztó vélemény létezik a koreai zene körül.

A srácok azt állítják, hogy csak a „szokatlan dolgokról” van szó zenéikben, viszont a minialbum mást is mutat.

Először is tekintsünk bele a formáció múltjába. A banda nyolc tagból áll. Számos sikeres zenéjük született eddig, köztük a „Back Door” illetve a „God’s Menu”. Több zenéjük is elérte a pár száz milliós megtekintést is. Viszont a mostani album korántsem hasonlít az előzőekre. A csapat szokás szerint remek szövegeket írt, és most sem kímélték a rajongókat brutális őszinteségükkel.

Cikk kép

A „Maniac” című „lead single” zeneszámot a 3Racha triója, vagyis a nyolc tag közül három fiatal írta és állította össze. A közel-keleti zene EDM stílussal bír. Különböző hangeffektusokat is használtak a zenében, többek között a madárcsicsergést vagy a fúróhangokat. Ahogyan a kontraszt hangok, azaz a relaxált madárcsicsergés, majd a nehéz fúróhang követik egymást, az még jobban fokozza a fülbemászó dallam ütemét és ritmusát. A szintetizátor és a basszus, illetve a különböző „ütés hangok” végigkísérik a zenét. A Bang Jae-yeob által rendezett klip két világ között ingadozik. A tagokat egy elhagyatott város különböző és egyben elképesztő helyszínein találhatjuk meg. Az alternatív részben jól érzik magukat, míg a valós világban részmunkaidős állást töltenek be és dolgoznak.

Minden felvétel olyan tökéletesen összefolyik és váltja egymást, hogy ezért szerintem joggal mondhatjuk, hogy Bang Jae-yeob az egyik legjobb rendező. Mestere a vágásnak és annak, hogy odairányítsa a szemet, ahova figyelni kell. A videóklip összeszedett, és az animációk kiválóan illeszkednek az ütemhez. És a tény, hogy vizuális effektusokkal javítják a koreográfiát, egyszerűen eszméletlen, mint ahogyan I.N is, miközben arról énekel, hogy mind ugyanazok vagyunk, és hogy a duplikátumok róla elszabadulnak, az tökéletesen alátámasztja a szöveg jelentését. A csoportban mindenki vizuális pozícióban van, tehát az összes fiú megpróbálja a nézőket ámulatba ejteni kinézetével. A videóklip, mint mindegyik másikban is, elképesztő táncmozdulatokkal van fűszerezve. Emellett a történet bemutatása egy másik szinten folyik. Nagyon oda kell figyelni, hogy minden apró részletet megfigyeljünk és megértsük, mivel mindenre van magyarázat! A szöveg koreai, de helyenként énekelnek angolul is. Igazán elgondolkodtató albumról van szó, viszont most csak a „Maniac” szerzeményt mutatom be.

Cikk kép

Arról szól, hogy menekülni próbálnak a társadalom által szabott határok elől, és fel szeretnék szabadítani a belső énjüket, hogy magukra találjanak. Az igazi énünket mind szeretjük elrejteni magunkban, és mindenkiben van valami furcsaság, ami egyedivé tesz minket.

Nyilvánvalóan, ha egy társadalomban jól akarjuk érezni magunkat, akkor meg kell felelnünk bizonyos feltételeknek. Ezek a normák sokszor a legkevésbé sem illenek hozzánk. Akármilyen sok energiát is fordítunk a folyamatba, hogy folyton maszk mögé bújjunk, így is néha leesik az álarc, és megmutatjuk az igazi énünket. Ha kiszabadul a rejtett formánk, nem kellene, hogy emiatt szégyenkezzünk, mivel mind ugyanazok vagyunk. Így a banda arra is sarkall bennünket, hogy ne próbáljunk normálisak lenni, hanem az ellenkezői, és tegyünk úgy, ahogy gondoljuk. Többször is elhangzik a refrén, amiben azt éneklik, hogy ők olyan mániákusok, akiknek laza a csavarjuk, ami arra utal, hogy szétesőben van a prototípusuk. A kiút a körülöttünk levő világból a videóklip alapján az agyon keresztül vezet. Szerintem a fej belsejében tudják csak a megszállott énüket „sétáltatni”. Ez a szabadulásmotívum visszavezethető az album előzetesére is, ahol Felix egy lakattal babrált a bolthoz vezető úton. Egyszer vagy kinyitotta a lakatot, vagy bezárta. Ez egyfajta kapcsoló lehet a két énünk között.

Cikk kép

Skz igyekezett összehasonlítani a párhuzamos világokat. Az elsőről kiderül, hogy az emberek valójában milyenek benne. Jelmezbe bújnak és eljátsszák, amit elvárnak tőlük, hogy „normálisnak” címkézzék őket. Ahogyan a zene is kezdődik, rögtön láthatunk két hasonló világot, csak az a különbség, hogy az egyik fejjel lefelé jelenik meg. Az átlagos világban egyértelműen arra utalnak, hogy ott mindenki „rendesen” viselkedik. Innen próbálnak ők eljutni a másik világba, ahol minden a feje tetejére áll. Ez a nyakatekert világ az ismeretlenbe vezet. Ahol az egyik pillanatban játszhatunk egymással, a másik jelenetben viszont visszatérünk az eddigi kerékvágásba, és azt vesszük észre, hogy a munkánk betemet minket. Az egyedüli különbség a két galaxis között, hogy az egyikben lehetsz bárki. A videóban ezt még a madarakkal szimbolizálják. A csavart univerzumban a madarak szabadok, míg az életszerű világban be vannak zárva. Elképzelésem szerint ez arra utal, hogy a nap végére senki nem bír megszabadulni a fogva tartó világból, akárhogy is lázadunk. Nézőpontom szerint ez akár egy sztoikus hozzáállás is lehetne azzal kapcsolatban, hogy bele kell törődnünk a sorsunkba, és amit kigondoltak nekünk, azt véghez kell vinni.

Ezenfelül énekelnek Frankensteinről is – akinek szintén lazák a csavarjai –, ami a videóklipben úgy jelenik meg, hogy egy fúróval átfúrnak a képernyőn. Frankenstein szörny volt, de csak azért, mert így látta a társadalom. Ő sem született gonosznak, mégis így vélekedtek róla. Szerintem ő sem rossz, hanem inkább egyedi, akinek megbabrálták az agyát.

Cikk kép

Beszélnek arról is, hogy a mai világban milyen gyorsan változnak a trendi dolgok, és a kedvesség most nem tartozik ezek közé. Mintha sétálnánk egy aknamezőn, sose tudni mikor botlunk bele olyan dologba, ami akármelyik pillanatban felrobbanhat, mint egy vulkán. Ezzel teljesen egyetértek, mivel ma a fiatalok körében inkább azok tűnnek ki, akik beszólnak, és megmondják a véleményüket. Napjainkban a jólelkűség csak hátrány, hisz mindenki a saját előnyét nézi bármiben, hogy ő jusson be először a célba.

Többek között ugyanez igaz a k-pop iparra is, ahol az „idolok” felett döntenek arról, hogy hogyan is kellene viselkedniük. Elvárják, hogy ne mutassanak sok emóciót, vagy hogy maradjanak hűek az „ártatlan és tiszta” elképzelésekhez, felnőtt férfi létük ellenére, továbbá elvárják, hogy ne rendelkezzenek barátnővel sem. Ha megszegik a követelményeket, akkor egy sor kritizálás várható a gyűlölködők szájából. Még akkor is, ha a szemük megtelik őrülettel, egy cuki kis dobozba vannak csomagolva, és nem tehetnek sokat ellene. Ők is kezdik ignorálni ezeket a gondolatokat és hozzászólásokat. Igyekeznek felszabadítani a belső énjüket szép lassan, mivel biztosan megunhatták már, hogy egy tornádó belsejében rejtőzködjenek.

Cikk kép

A videó végén I.N-nek heterokrómiája van, az egyik szeme piros, a másik pedig kék színű. Ez fontos az album szempontjából, mivel ezek a fő színek, amik megjelennek benne. A kék a „normális és jó”, a piros pedig a „furcsaság és gonosz” jele. Azt vettem észre, miközben elemeztem a jelenetet, hogy lehet véletlen, de ugyanez a két szín megjelenik Changbin szemében is a „God’s Menu” című zenéjükben, rögtön annak legelején. Ami furcsa volt számomra, hogy az előző zenét már két éve kiadták. Vajon ez is egy újabb párhuzam, amire hamarosan fény derül? Nem tudható biztosan, de szerintem a következő zenéből választ kapunk rá.

https://www.youtube.com/watch?v=OvioeS1ZZ7o

Forrás: Newsroom Communicator