- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator/Tillinkó Luca

Örök szenvedély, a népzene

Juhász Petra

2021. 12. 01. 10:01

A horgosi Tillinkó Lucát már egész kislány kora óta ismerem. Nyugodtan mondhatom, hogy sokoldalú személyiség. Hegedül, néptáncol, énekel, ékszereket készít és színkitűnő tanuló. Ha pedig ez nem volt elég, még egy népi zenekarban is muzsikál. De vajon egy nyolcadikos, hogyan bírja mindezt? És mi a helyzet a szülőkkel, ők hogyan támogatják gyermeküket?

Amikor megérkezem, azonnal szembetűnik Luca munkaasztala. Üvegből készíti ékszereit, amelyek népszerűek a néptáncos lányok körében. Van itt kékfestő-, virág- és páva motívum. Csak ámulni tudok az időbeosztásán és azon, hogy mennyi mindent képes egyszerre csinálni.
Tillinkó Luca, Horgos:

- Több kirakodóvásáron találkoztam ékszerárusokkal, a tengeren is láttam hasonlót. Először csak magamnak készítettem, majd rájöttem, hogy ezt másoknak is eladhatom. Vállalkozásban is gondolkozom, de örülök, hogy már eddig eljutottam vele. A népzene úgy jött, hogy kicsi korom óta néptáncolok, megszerettem a népzenét és ezután már tudtam, hogy hegedülni szeretnék. Ezt nem tudom, honnan jött, de mindig hegedűre vágytam.
A héten vannak nagyon hosszú napjaim. Van, hogy reggel elmegyek iskolába, onnan rögtön átmegyünk Szegedre, ahol a Dugonics András Piarista Gimnáziumban Fábri-Ivánovics Tündével éneket tanulok. De van olyan napom, amikor suli után a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskolában hegedülök. Utána, este Csonka Ferenc magán hegedűtanárom jön és folytatom a zenélést. Eddig mindig színkitűnő tanuló voltam az iskolában.
Kétségtelen, hogy Luca nyolcadikos létére érettebb kortársainál. Eleinte osztálytársaival nehezen találta meg a közös nevezőt. Középiskolába a Szabadkai Zeneiskolába szeretne járni, onnan pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemig meg sem állna. Példaképei a magyarországi Muzsikás együttes tagjai.

- Nagyon szeretem őket, mert autentikusan játszanak. Mellettük az erdélyi népzenészek is a kedvenceim. Sebestyén Mártával (a szerk. megjegyzése: Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész) már többször találkoztam, s ez mindig meghatározó élménynek számított. Illetve Csizmadia Annával (a szerk. megj. Junior Prima- és Vajdasági Magyar Művészeti Díjas népdalénekes) is találkoztam már. Szerencsére most ő is énektanárom. Amikor találkozol azokkal, akikre mindig felnéztél, olyan mintha egy nagyon-nagy álom teljesült volna.Csonka Ferenc, a magántanára már szinte családtagnak számít Lucáéknál. Ott van minden fontos pillanatban. Támogatja, lelket önt belé. Hihetetlenül büszke tanítványára.

Csonka Ferenc, Luca hegedűtanára:

- Luca több dologgal foglalkozik és sok minden érdekli. A korához képest széles látókörű és érdeklődési köre is igen tág. Ügyes, kreatív, tanulékony. Jó a zenei memóriája, így gyorsan tanulja az új dalokat, dallamokat. Technikailag még sok tanulnivalója van, de a folytonos tanulás és fejlődés alapvető követelmény egy zenész számára. Hogy Lucára milyen jövő vár, azt nem tudhatom, de szorgalmas és figyelmes gyakorlással sok mindent elérhet.

Hosszú, kimerítő napok. De minden pillanatáért megéri. Tillinkó Tímea, Luca édesanyja azt mondja, hogy ők egy folyton nyüzsgő család. Már unalmas lenne, ha nem lenne ez az állandó utazgatás és program. Szinte folyton tele a házuk. Általában a zenekari próba is náluk történik. Elmondta, hogy lánya igazi örökmozgó kisgyerek volt. Pici korában sokszor esett-bukott, ezért több mozgásfejlesztő tevékenységen is részt vett.

Tillinkó Tímea, Luca édesenyja:

- Már az óvónő jelezte, hogy Luca mindenképpen olyan dologgal foglalkozzon, ahol szerepelni kell. Az oviban is versenyekre járt. Emlékszem, volt amikor teljesen fogatlanul, de óriási lelkesedéssel énekelt. Ami a hétköznapjainkat illeti, ez komoly szervezést igényel. A munkahelyi beosztásom is figyelem, hogy szabad legyek, amikor vinni kell. A férjemmel megosztjuk ezeket a feladatokat. Sokfelé kell vinnünk Lucát. Tehát minden napra van valami program. Sokszor az estébe nyúlik egy-egy hegedű- vagy énekóra. Olyankor elmegyünk érte, hogy ne egyedül jöjjön haza. Szegedre mindig átkísérjük. Szóval miután fejez a suliban, behuppan az autóba és irány Magyarország! De van mikor mi ketten átmegyünk busszal, és apuka jön értünk kocsival.Tímea hozzátette, hogy volt olyan időszak, amikor aggódtak amiatt, mi lesz a lánnyal, ha csak a zene mellett marad. De ezen már túlléptek. Bármikor átképezheti magát, találékony lány. Ami a középiskolát illeti, nem volt kérdés, hogy Vajdaságban maradjon. Szerintük remek lehetőség, hogy a Szabadkai Zeneiskolában magyar nyelven tanulhat tovább. Tímea elégedett, hogy gyermeke társasága is népzenészekből áll, így mindig megújul a motiváció és a szeretet a népzene iránt.
Forrás: Newsroom Communicator