- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom communicator

Színvonalas hangverseny hatodszorra is

Tóth Zsuzsanna

2022. 11. 23. 12:08

Idén is megszervezték az International Piano Fest zongorafesztivált Szabadkán. A világ minden tájáról érkeztek zongoraművészek.

A fesztiválra számos országból érkeztek fellépők, Japánból, Izraelből, Németországból, Spanyolországból és természetesen Szerbiából is. A koncerteken nagyrészt négykezes és kétzongorás műveket adtak elő, de voltak egyéni produkciók is. Nagyon színes programmal várták a közönséget. A fesztivál ideje alatt kilenc koncert volt: főleg Mozart, Bach, Beethoven, Chopin, Rachmaninoff és Liszt dallamai csendültek fel. A koncertek mellet néhány zongoraművész a Szabadkai Zeneiskolában tartott mesterképzést a diákoknak.

Ležaić-Schweitzer Liza az Újvidéki Egyetem jogásztanhallgatója nem először látogat el a fesztiválra, kezdettől fogva kíséri és szereti.
- Mint volt zeneiskolás diák elmondhatom, mindig szívesen jelenek meg a koncerteken. Szeretem a kulturális eseményeket, és jó érzés tudni, hogy a városomban az emberek adnak az ilyesmire. Ilyen tehetséges művészeket nem sokaknak van alkalma a saját városában meghallgatni. Szerintem minden korosztályt érdekelhet, aki szereti a zenét, és élvezni tudja a szépségét. Ezen a fesztiválon neves művészek játszanak, akiktől tanulni is lehet, nem csak a koncerteken, hanem a mesterképzéseken is, amiket tartanak. Én azért szeretem ezt a fesztivált, mert a művészek sokszor nyitnak a kissé elvont, nem mindennapi alkotók művei felé, és szeretem, ha nem csak a klasszikus, már ismert darabokat játszák.
Szeretem Szabadkát, és örülök, ha látom, hogy nem halt ki a művészetek iránti érdeklődés. Rengeteg helyszín áll a rendelkezésére a városnak, amit csak be kell tölteni zenével.
Ezért mindig szívesen hazajövök!

Kujundžić Marijan a Szabadkai Zeneiskola szociológia- és filozófiatanára rendszeresen jár komolyzenei rendezvényekre.
- Egy koncert vagy hangversenysorozat már önmagában vonzó esemény. Személyes kedvencem ebben a műfajban mégis a zongorahangverseny – mert ez a kedvenc hangszerem, és az is marad. Ugyanakkor minden hangszer kifejező eszköze a személyiségünkben rejlő zenei és érzemi világnak – ennek élményében pedig nem részesülhetünk egy készüléken keresztül meghallgatott koncerten. Fontos e kérdésben a baráti köröm is: egy ilyen esemény érdekesebb, ha több emberrel veszünk rajta részt.
Már több alkalommal is voltam a Piano fest-en. Az Electe egyesület, a fesztivál szervezője mindig is egyedi programokat kínált a szabadkai közönségnek, ilyen értelemben ők a minőségi zenei tartalmak szinonímája. A rendezvény közönségén végignézve láttam kisgyereket, középiskolást, egyetemistát, időseket. A komolyzene tehát nem korhatáros, mindenki saját személyes igénye szerint "fogyaszthatja". Városunkban időnként túl kevés a rendezvény, máskor túl sok van belőlük egymás után, szinte egyszerre, egy időpontban. Az viszont örvendetes, hogy egyáltalán még létezik igény a kultúrára és nem szűnt meg a szellemi pezsgés. A fiatalokat is olyan irányba kell terelni, hogy ráébredjenek: a kultúra iránti igény nem luxus, hanem alapvető szellemi szükséglet. Városunk zenei életében ritkaságnak számít, ha a világ vezető vagy legalábbis magas szakmai elismerést élvező nemzetközi zongoraművészei, zenei előadói látogatnak el. Emiatt fontos minden nemzetközi jellegű kulturális esemény,. Remélem Szabadka mint Európa kapuja újra virágzó kulturális központ lesz.

A nemzetközi zongorafesztivál október 23-27-éig tartott a Városháza dísztermében. Ezúttal jótékonysági célú volt, Szabó Melinda kemoterápiás kezelésére gyűjtöttek. A belépés ingyenes volt, az adományokat a bejáratnál elhelyezett dobozba lehetett tenni.

Forrás: Newsroom communicator