- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pósa Csaba

Zenész élet

Tóth Zsuzsanna

2022. 12. 28. 20:36

Jerasz Kornél törökkanizsai zenész, akinek kiskora óta életének jelentős részét betölti a zene.

Jerasz Kornél nagyon buzgón és szorgalmasan dolgozik azon, hogy minél jobb zenésszé váljon. A közelmúlban megalapította saját zenekarát is. Többek között ez beszélgetésünk apropója.

Mikor és hogyan csöppentél a zene világába?

- Azt hiszem nem is lehet meghatározni egy eseményt, vagy pillanatot az életemben, amit kezdésnek nevezhetek. Apu mellett, aki már több mint harminc éve foglalkozik aktívan zenével, mindig jelen volt az életemben a zene, mint fogalom és tevékenység. Épp ezért nem tudok rámutatni egy pontra a történetemben, amikor a zene döntéssé, szakmává, céllá vált bennem. Míg nem voltam elég idős, hogy megkezdjem tanulmányaimat, apu tanított játék és szórakozás formájában zongorázni. Alsóban folytattam a zongorát, ekkor már zeneiskolában, számos tanár keze alatt igyekeztem gyarapítani a tudásom. Mikor felső tagozatos lettem, úgy döntöttem, hangszert váltok, követve álmaimat, gitáros leszek. Beláttam, hogy a személyiségemhez jobban illik ez a hangszer. Gitárosként leginkább a színpadi frontvonalon mozgolódom majd, a közönség tekinteteit magamra irányítva. Mindig felvillanyozott a reflektorfény gondolata.

Hova jártál középiskolába, és mit tanulsz jelenleg?

- Kisérettségi után a Szabadkai Zeneiskolában kezdtem meg tanulmányaimat jazz-gitár szakon. Ekkor még nem voltam a jazz-zene szerelmese, de tekintettel, hogy környékünkön nincs egy átfogó könnyűzenei szak középiskolai szinten, inkább a jazzt választottam, mint a klasszikus zenét. Középiskolás tanulmányaim alatt fokozatosan beleszerettem a jazz-zenébe is, ez mégsem változtatta meg szenvedélyemet a rock, a funky, a pop és egyéb, a tömegek által is közkedvelt zenei stílusok felé. Így a régebben megfogalmazódott gondolat, hogy az MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdióban folytatom majd utamat, tökéletes döntésnek bizonyult.

Cikk kép

Cikk kép

Miért pont a Kőbányai Zenei Stúdiót választottad?

A Kőbányai Zenei Stúdió nem csak egy iskola. Egy történet és egy közeg is egyben. Mindig támogatták a művészet minden formáját és hiteles megnyilvánulását. A különcségben a tehetséget látják, és a tanulási forma is inkább útmutatásként van jelen, nem kötelezettségként. Magyarország legképzettebb és legnagyobb tudású zenészeitől tanulhatunk, akik a legnagyobb színpadokon és legmagasabb zenei körökben mozognak. Épp ezért rengeteg kapcsolatot lehet kiépíteni, ami - hogyha kellő energiát fektetünk bele-, egy teljesen új világot tár elénk, a szakma "krémjébe" kerülhetünk be, ha megálljuk a helyünket.

Cikk kép

Dalokat is írsz? Vagy csak a zenélés érdekel?

Szeretem a dalszerzésben is kifejezni magam, de valamiért idegen a gondolat számomra, hogy ezeket a dalokat én szólaltassam meg a színpadon. Nagy álmom, hogy majd egyszer dalszerzőként és producerként tevékenykedem, így megtartva az egyensúlyt a fent említett ellentétek közt.

Hogy jött az ötlet, hogy saját zenekart alapíts, és mióta működtök?

Nővéremmel, Vikivel amióta csak tudunk zenélni, azt együtt is tesszük. Mikor már elég nagy volt a repertoárunk hozzá, duóban kezdtünk zenélni klubokban, kávézókban, borvacsorákon, háttérzeneként. Ez az idő alatt is igyekeztünk további tagokat keresni, hogy zenekarrá váljunk, hiszen minél többen zenélhetünk együtt, annál nagyobb élményt tudunk nyújtani, mivel a zene egy különleges kapcsolatot létesít azok közt akik együtt játszanak. Viki és én mindig szerettünk volna egy komoly partyzenekart alapítani, hogy ismert dalok minőségi előadásával tudjuk szórakoztatni a közönséget, akik minket választottak.
Duónkhoz előbb egy basszusgitáros, Czipra Marci csatlakozott, a nővérem párja. Egy szerencsés véletlen során találtuk meg dobosunkat, Sihelnik Alexet. Tekintve, hogy Viki és én is énekelünk, így négyen pont elegek voltunk, hogy megalakuljon a Mosaic Party Band. Nemrégiben csatlakozott hozzánk Nyemcsok Edina énekesnő. Zenekarunk több mint egy éve működik aktívan. A megtévesztően rövid időtartam ellenére számos koncerten, esküvői partyn és különböző eseményen gyarapítottuk tapasztalatunkat ebben a formációban.

Cikk kép

Milyen stílusban játszatok leginkább, és milyen alkalmakon?

Repertoárunk széles skálán mozog. Így igyekszünk kielégíteni mindenki kívánságát. A 70-es évektől napjainkig, repertoárunkban megtalálhatók a legnagyobb pop, rock, funky, jazz, és örökzöld slágerek. Vállalunk esküvői partykat, bálakat, klub- és nagyszínpados koncerteket, születésnapokat, illetve minden zenés rendezvényt, ahol igényt tartanak a zenénkre és a hangulatra, amit nyújtani tudunk a megrendelőnk és vendégei számára.

Mik a további terveitek a zenekarral?

Hamarosan elkészül a honlapunk, és egy átfogó promó videót is kiadunk. Hosszú távon pedig szeretnénk egyre jobb zenekarrá válni, és egyre nagyobb közönséget boldoggá és elégedetté tenni, minél szélesebb körben elérni, hogy osztatlan elismeréssel emlegessék a Mosaic Party Band nevet.

Cikk kép

Mik a személyes terveid a jövőre nézve, hol képzeled el magad?

Egyelőre saját magammal versenyzem. Az a célom, hogy jobb legyek, mint most vagyok. Mindenképp a zene világában képzelem el magam hosszú távon. Azt viszont, hogy ez néhány év múlva mit fog pontosan jelenteni, nagyban befolyásolja majd az addig megszerzett tudásom.

Forrás: Newsroom Communicator