- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

A lényeg, hogy adja!

Balázs Zita

2022. 12. 18. 22:25

Száz euró és ötezer dinár a fiataloknak, plusz húszezer dinár a nyugdíjasoknak, napraforgó támogatás a földműveseknek, tejprémium növelése az állattenyésztőknek... Tényleg támogatás és segítség?

A Szerb állam a napokban kezdte el kifizetni fiatal állampolgárainak az újabb egyszeri támogatást. Az ötezer dináros támogatásra minden 16 és 29 év közötti szerb állampolgár jogosult, ahogyan a közelmúltban a száz eurós egyszeri támogatásra is. Egy tinédzser pénztárcájában ez a kis mellékes zsebpénz maga a jackpot. Szó se róla, az idősebb személyek is tudnák hova tenni azt az ötezer dinárt, de nekik ez aprópénz. Vehetünk belőle egy új cipőt, vagy egy új táskát, vagy tankolhatunk pár liter üzemanyagot a kocsiba. Ez a vásárlás viszont egy olyan egyszeri örömforrás, amit hónapokra vagy akár évekre előre be kell osztanunk. Igazából mindegy, ki mire költi ezt a pénzt, azon a tényen nem fog változtatni, hogy ez a támogatás egy vicc. Egy kiváló marketingfogás, hogy elterelje az emberek figyelmét a körülöttük felforduló világról...
Hahó! Csak nekem tűnik fel, hogy amíg az árak az egekben, a támogatás a felére csökkent? Csak nekem tűnik fel, hogy eddig ötezer dinárból harmincöt litert tankoltam, és még kenyérre is jutott, ma pedig jó, ha huszonöt litert kapok ugyanezért az összegért? Általános iskolás koromban hetven dinárból uzsonnára és fagyira is jutott, ma a húgom jó, ha egy gombóc fagyit vehet ennyi pénzért. Az iskolákban két opció van, a kabát és az online oktatás, mert különben a fűtésszámla elvinné az összes pénzt. Az otthoni fűtésre vásárolandó fűtőanyag magas árait meg sem említem, katasztrófa. A liszt és az olaj lassan luxuscikké válik, de a búza és a napraforgó ára, amit a mezőgazdászok a munkájukért kapnak, pofátlanul alacsony.
Tömegek vándorolnak külföldre, tömegek éheznek és nélkülöznek, de ez kit érdekel, ha az államfő támogatást osztogat? Minden héten egy újabb hír, hogy így-úgy áll a viszály Koszovóval, de igazából nem tök mindegy, ha jön az ötezer dinár? Migránsok lövöldöznek Horgoson, na és? A napokban megkapom a támogatást, az a lényeg!
Az állam támogatásainak egyik kulcsszava az egyszeri, ami logikusan azt jelenti, hogy egyszer kerül kifizetésre az összeg. Matekozzunk egy kicsit. Egy év alatt (2022-ben) a fiatalok kb. tizenhatezer dinár támogatást kaptak az államtól. Ez a két támogatás között nagyjából fél év telt el. Hónapokra osztva nagyjából kétezer-hatszáz dinár. Így már nem is hangzik olyan jól, igaz? A fiatal, ambiciózus, munkaerő olcsó használatára is csak egy csendes, szomorú hangulatjellel reagálnék. Felfordult a világ, az árak az egekben, a fizetések a pokolban, az emberek a pokol alatt tíz méterrel. A hatalmi ranglétrán pedig örökös másodikok, kilométerekre lemaradva az első helyezett pénz mögött. Kérlek, vegyétek észre nem az a lényeg, hogy adja…

Forrás: Newsroom Communicator