- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Háború a huszonegyedik században

Pápista Annamaria

2022. 04. 10. 12:06

Háború. A szó hallatán mindenki megijed. Jogosan. Sokan el se tudtuk képzelni, hogy a huszonegyedik században megtörténhet az, ami Ukrajnában több mint egy hónapja zajlik.

Az orosz-ukrán háború okát kutatni, fejtegetni nem a mi tisztünk. Ezt olyan emberekre bízzuk, akik megfelelő ismeretekkel rendelkeznek az orosz-ukrán kapcsolatokra, illetve a nemzetközi helyzetre vonatkozóan. Mi arra voltunk kiváncsiak, hogyan érintette a tőlünk nem is olyan messze zajló fegyveres konfliktus a fiatalokat?

Patarcsity Edina szabadkai egyetemista nagyon ellenzi a háborút, de úgy véli, hogy amíg ember létezik a földön, nem lehet elérni azt, hogy béke legyen.
- Nyilván nem örülök annak, hogy kialakult ez az ukrán-orosz helyzet. Nagyon sajnálom azokat a civileket, akik Ukrajnában élnek. Rengeteg szörnyűségen mehetnek át... Igyekszem követni az eseményeket, sőt, lehetetlen nem figyelni rájuk. Az az igazság, hogy próbálok másfelé figyelni, mert rettenetesen feszültté tesz. Sajnos egyre több a fake news (álhír) az interneten, és sokszor nehéz eldönteni, hogy mi igaz és mi nem.

Király Adrián péterrévei fiatal igyekszik odafigyelni a helyzet minden mozzanatára, érdekli a politika. Véleménye szerint mindennek megvan az oka, ahogy ennek is.
- Sajnálom, hogy így alakult a két ország között. Én személy szerint leginkább az ukrán menekülteket sajnálom, ők isszák meg a levét ennek a konfliktusnak. Abban reménykedem, hogy ezt az egészet normális keretek között meg tudják beszélni. Ez a helyzet sajnos nem csak erre a két országra hat ki, hanem az egész világra. Európában nagyrészt mindenhova Oroszország szállítja a földgázt és az egyéb kőolajszármazékokat, az üzemanyagot. Ha ez megszűnik, nagyon nagy slamasztikába kerül az egész EU. Leginkább a magyarországi híroldalakat és tévét követem az eseményekkel kapcsolatban, de persze az itthoniakra is ránézek.

Babinszki Csilla vajdasági származású, tanulmányait Kaposváron folytatja. Csilla értelmetlennek tartja a háborút, és nem érti, hogy történhet meg ilyen a mai világban.
- Nagyon szomorú ez a helyzet. Nagyon sajnálom azokat az embereket, akiknek el kellett menekülniük az otthonukból, és most minden nélkül maradtak. Nem igazán követem az eseményeket. Nem azért, mert nem érdekel, inkább azért, mert próbálok nem azon kattogni, hogy mennyi szörnyűség történik ott. A legfontosabb dolgokat általában másoktól szoktam hallani.

Nagy Sándor harminc éves, Magyarországon, azon belül Hajdúhadházán él. Igyekszik követni az eseményeket, hogy mi is történik a világban.
- Véleményem szerint a háború értelmetlen. Mindkét felet meg lehet érteni, azonban szerintem az oroszoknak van igazuk, csak a saját területüket védik. Elég sokat olvasok róla, habár mostanság egyre kevesebb hír van róla, álhírből meg egyre több. Valamiért nekem úgy tűnik, mintha állna a háború. Tévézni nem tévézek, ezért leginkább az interneten követem az eseményeket, rákeresek, vagy esetleg épp amit a Facebook feldob.

A fiatalok, akikkel beszélgettem, a háború ellen vannak. Szerintük máshogyan kellene megoldani a vitás kérdéseket. Te mit gondolsz erről?

Forrás: Newsroom Communicator