- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Milyen lesz az új kormány összetétele Szerbiában?

Juhász Petra

2022. 04. 20. 17:45

Április harmadikán parlamenti és köztársasági választásokat tartottak Szerbiában. Az elnökválasztáson a legtöbb szavazatot Aleksandar Vučić kapta, a Köztársasági Választási Bizottság által közzétett eredmények alapján. A parlamentben legtöbb mandátumot Aleksandar Vučić – Együtt mindent elérhetünk nevű listája szerezte. Kartali Róberttel, a Hét Nap főszerkesztő-helyettesével beszélgettünk a választások eredményeiről és a jövőben várható eseményekről.

Mely politikai pártok szereztek mandátumot az áprilisi köztársasági és parlamenti választásokon Szerbiában?

- A törvény szerint Szerbiában az urnazárást követő 96 órában kell nyilvánosságra hozni a szavazás végleges eredményeit. Az eddigi eredmények szerint a Szerb Haladó Párt hozta a formáját, igen nagy támogatottsága van. Aleksandar Vučić az elnökválasztásról elmondhatta, hogy történelmi sikert ért el, mert sokkal több szavazatot kapott, mint az általa vezetett párt a parlamenti választásokon, mivel a VMSZ és az SZSZP is támogatta. Ez látszott is rajta vasárnap éjszaka, amikor beszédet mondott.
-Teljesen meg fog változni a parlament összetétele. Másfél évvel ezelőtt a Szerb Haladó Párt 188 mandátumot tudhatott magáénak, ebből most 120 lett. Most ebben a helyzetben nagy szerepe lesz a koalíciós tárgyalásoknak. Emiatt a kormányalakítás is valószínűleg elhúzódik majd.


Mire számíthatunk, ami ezeket a tárgyalásokat illeti? Mikorra alakulhat meg az új kormány?

- Az SZHP koalíciós partnereket fog keresni. Láthattuk, hogy az előző választások után először a kisebbségi pártokkal ült tárgyalóasztalhoz Aleksandar Vučić. Most is jelezte, hogy mindenkivel szeretne tárgyalni. Érdekes, hogy a választások estéjén csak a Vajdasági Magyar Szövetséget nevezte nevén, amikor a lehetséges politikai partnerekről beszélt.
- A kormányalakítás időszaka a választási eredmények közzétételének végső határidejétől számítva (urnazárástól 96 óra, tehát csütörtök ) egy hónap az új parlament felállítására. Ez azt jelenti, hogy összehívják a parlamentet, azok a képviselők, akik mandátumot szereztek leteszik az esküt. Majd az ezt követő harmadik hónapig kell, hogy megalakuljon a kormány. Kiválasztják a miniszterelnököt, aki ismerteti a terveket. Ott már kiderül, hogy milyen formája lesz az új kormányzatnak
.

A Vajdasági Magyar Szövetség hat mandátumot szerzett. Mi a helyzet a többi magyar párt képviselőjelöltjével?

- Eleve öt mandátum kell ahhoz, hogy a szerbiai parlamentben a törvényhozásban önálló képviselőcsoportot alkosson. A VMSZ-nek jelen állás szerint hat van, tehát minden valószínűség szerint része lesz a kormányzatnak.
- Csonka Áron az ötös szám alatt induló Egyesült Szerbiai Ellenzék listáján 59. helyen szerepelt, mivel a VMDK kolalíciós megállapodást kötött az említett politikai tömörüléssel. Az 59. helyről nem került be a parlamentbe. A Magyar Mozgalom a Vajdasági Magyar Szövetség ellen kampányolt. Meg voltak győződve arról, hogy Csernik Árpád be fog jutni a 22. helyről a parlamentbe, de nem kaptak elegendő szavazatot, hogy erről a helyről be tudjon jutni, mivel egy mandátumhoz 13 ezernél több szavazatra van szükség. Ő a kilences számú Moramo koalíció listáján szerepelt.


Magyarországon is parlamenti választások voltak április harmadikán. A Fidesz-KDNP elsöprő győzelmet aratott. Milyen szerep jut majd a VMSZ-nek a két ország közötti párbeszédben?

- A Vajdasági Magyar Szövetség jelenti a hidat Aleksandar Vučićhoz Magyarország irányából. Szerintem Vučić is arra fog törekedni, hogy jó viszonyt ápoljon majd a VMSZ-szel.

Forrás: Newsroom Communicator