- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator, Pixabay

Minden, amit a szavazásról tudni kell

Dudás Norbert

2022. 03. 11. 18:20

Szerbiában április 3-án köztársasági parlamenti és elnökválasztás is lesz. Már javában zajlik a kampány. A választásokkal kapcsolatos tudnivalókról Ladóczki Gyulát, a Köztársasági Választási Bizottság tagját kérdeztük.

- Miért fontos, hogy elmenjünk szavazni április 3-án?
- Azért fontos szavazni, mert így tudjuk befolyásolni a saját életünket és a közéletet. Ha valamivel elégedetlenek vagyunk, akkor úgy tudunk tenni ellene, hogy a megfelelő listára szavazunk. Mindenki hozzájárulhat, hogy a társadalom olyan irányba fejlődjön tovább, amilyet ő helyesnek vél.

- Mindenki szavazhat?
- A nagykorú, cselekvőképes állampolgárok szavazhatnak, érvényes személyi azonosítóval, igazolvánnyal vagy útlevéllel. A vezetői engedély nem jó, ezt fontos kiemelni. Egy személy csak egy szavazatot adhat le.

- Hol tudnak a fiatalok tájékozódni a választásokkal kapcsolatban? Hol találhatnak hiteles információkat a pártokról, illetve azok jövőbeli terveiről?
- A pártlistákat a szavazóhelyeken is kihirdetik. Hogy kinek mi a programja, ezt egyrészt a médiából tudják követni, másrészt pedig a pártok honlapján is fent van. Ott a jelölteket is és a programokat is megtekinthetik.

- Mi alapján dől el, hogy ki állíthat listát a parlamenti választásokra?
- Választási listát az állíthat, aki összegyűjti a szükséges tízezer támogatói aláírást. Ez szükséges ahhoz is, hogy jelöltként induljon. Itt közjegyző által hitelesített aláírásokról van szó.

- Mitől függ, hogy hanyadik lesz a listán?
- A köztársasági elnökjelölteknél számot húznak, ez alapján dől el. A parlamenti képviselők esetében, a pártlistáknál a beadás sorrendje, illetve a kihirdetés sorrendje a mérvadó. Ez ideális esetben egybeesik a beadás sorrendjével. Ha a listán nincs hiányosság, akkor kihirdetik. Például, ha ma két párt lead valamilyen listát, akkor az előbb érkezőé lesz a mérvadó. Ő kerül előbbre. Mondjuk, ha az egyik 11 órakor, a másik 13 órakor ért be, akkor ilyen sorrendben fogják kihirdetni. Abban az esetben, ha a 11 órásinak valamilyen hiányossága van, a 13 órásinak nincs, akkor az utóbbi kerül előbbre. De komolyabb pártoknál ez nem fordul elő, mert tapasztaltak.

- Ezért is fontos, hogy minél előbb összegyűjtsék az aláírásokat? Hogy minél előkelőbb helyen szerepeljenek a listán?
- Ez elsősorban a párt tekintélyét növeli. Nyilván egy szervezettebb, komolyabb pártról van szó. De sokszor céltudatosan választanak sorrendet. Belgrádban például önkormányzati választás is lesz. Egyes pártok tudják, hogy több idő kell az aláírásgyűjtéshez. Ilyenkor igyekeznek, hogy az önkormányzati- és a köztársasági választási listán ugyanaz a szám alatt szerepeljenek. Ez a kampányt is megkönnyíti a számukra, így a választópolgár megjegyzi.

Cikk kép

- Említette a kampányt. Javában zajlik az országban. Mit jelent az a szó, hogy kampány?
- A kampány definíciója legrövidebben szerintem az, amikor egy pártlista vagy egy jelölt azt szeretné elérni, hogy a választópolgár rá szavazzon. A kampány alatt elmagyarázza, hogy miért szavazzanak rá. Elmondja a programját, beszél az előző évi tevékenységeiről. Célja, hogy a szavazó őt válassza.

- Ilyenkor jelen van a manipuláció is? Több módon próbálják az embereket befolyásolni?
- A manipuláció az egyfajta megtévesztés. A kampány nem az. Ilyenkor a politikusok konkrét tényeket sorolnak fel, hogy mit tettek korábban, abból mennyi valósult meg. Részletezik a korábbi és jövőbeli ígéretüket. Ez alapján döntenek a szavazók.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator