- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

A via ferrata várja a természetjárókat!

Tímár Annamária

2023. 05. 06. 14:51

Ahogy tavaszodik és jön a jó, melegebb idő, egyre több ember ellátogat a természetbe. Aki viszont egy kissé extrémebb sportra, mozgásra vagy kiruccanásra vágyik, várja őket a via ferrata (olasz), klettersteig (német) vagy magyar nevén: vasalt utak.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi is az a ferratázás? A ferraták alatt a hegyi sportok sokszínű világának egy szegmensét értjük. A mozgásforma legegyszerűbb megfogalmazása ez lenne: kibiztosított hegymászás.

Cikk kép

A középhegységi, pár száz méter hosszú vasalt utak komfortosak, relatíve veszélytelenek, viszont a nehezebb szakaszok megmászása ügyességet, erőnlétet és önkontrollt igényel.
A magashegyi ferráták a hegymászás potenciális veszélyeit hordozzák, azonban a mászóhelyzetet valamelyast egyszerű és jól kontrollálható formába terelik. Ezek megkívánják az erőnlétet és a felkészülést.

Felszerelést a magyarországi via ferrata helyszíneken lehet kölcsönözni. A felszerelés egy hegymászó-beülőből, energiaelnyelő-kantárból, pihenőkantárból és sisakból áll. Emellett ajánlott a mászáshoz túracipő és kesztyű viselése.

Hogyan is néz ki a mászás? A biztosítás alapja a szikla mentén lévő drótkötél, ami több ponton a sziklába van rögzítve, a mászó pedig ehhez kapcsolódik speciális felszerelésével. A különböző nehézségű utakon a szikla természetes adottságait kihasználva lehet előre haladni, valamint a drótkötelet, illetve elvétve a sziklához rögzített, lépést, fogást is igénybe lehet venni, ha szükséges.

Cikk kép

Szerbiai via ferrata helyszínek: Lipovac, Gornjak, Mučanj, Ovčar Banja.
Magyarországi vasalt utak: Tatabánya, Cuha-völgye, Sárospatak, Felsőtárkány, Csesznek, Demjén, Esztramos.

Forrás: Newsroom Communicator