- BEJELENTKEZÉS -



Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -








Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Kasza Vahtler Anita

„Csak legyen benzin és jó idő!”

Mecserik Anita

2022. 01. 14. 00:44

Mit csinál egy átlagos kisfiú hétévesen? Talán játszik a homokban, kisautózik, focizik, tanul olvasni vagy hasonlók. Egy biztos: a legtöbben nem száguldoznak nyolcvannal és nem ugratnak motorjukkal több méter magas emelkedőkön. A radanováci Kasza Botond pedig ezt teszi. Szerbia egyik legkiemelkedőbb gyermek krosszmotorosa, aki szinte zsinórban nyeri az első helyezéseket a különböző versenyeken.

Boti édesapja példáját követve kezdett el érdeklődni a motorsport iránt. Második születésnapjára kapta meg első motorját, ami egy gyerek quad volt. Nem telt sok időbe, s a négy kerék hamarosan kettőre csökkent.

Kasza Attila: — Boti rendkívül mozgékony és aktív kisfiú. Nagyon korán kezdett érdeklődni a motorozás iránt, amikor látta, hogy én is hajtom. Második szülinapjára vettünk neki egy kis quadot, amit először kötéllel húztam, hogy megszokja a járművet. Hamar megtanulta kezelni a gépet, így kétkerekű motorra váltottunk. Érdekes, hogy már a kerékpározásnál sem volt szüksége pótkerékre, mivel zavarta, hogy azzal nem trükközhet. Az új kismotort már segítség nélkül vezette, pedig még alig volt három éves!



Az évek múlásával, ahogy Boti egyre komolyabban érdeklődött a motorok iránt, szülei úgy döntöttek, ideje megfelelő felszerelést vásárolni a biztonság érdekében. Így ismerték meg a kisfiú jelenlegi oktatóját, Horváth Szabolcsot, aki megfelelő felszerelést és gyakorlati tudást biztosított Botinak. Így végül közösen kezdtek edzeni a versenyekre. Hamar kiderült, a fiú kiemelkedik a többi versenyző közül, akár az idősebb korosztályban is.

Horváth Szabolcs: — Botival könnyű dolgom van. Bármit mondok, rögtön elsőre meg tudja csinálni. Alapvető gyakorlat a motorozásban a nyolcas alakban való vezetés, valamint a több különböző pálya kipróbálása. Minél sárosabb, minél gödrösebb, annál jobban megtanul alkalmazkodni a pályákhoz. Boti gyorsan elsajátítja a gyakorlatokat, kitartóan edz és nem veszik el a motivációja. Szinte minden versenyen a top háromban szerepel, legtöbbször az első helyen. Az országos bajnokságon is második helyezést ért el, ami nagyon szép eredmény. Ő az a kisfiú, aki eddigi eredményeivel esélyes kijutni külföldi versenyekre is.



Boti számára a motorozás igazi szenvedély, azonban nem veti meg a többi sportot sem. Az iskolában a tornaórákat kedveli legjobban, szeret barátaival focizni, görkorizni és futni is. A sok elfoglaltság ellenére a tanulásban is jól teljesít. Boti ennyi siker után is igazán szerény kisfiú maradt. Bő egy órás beszélgetésünk során is csak visszafogottan mesélt a versenyeken szerzett kupáiról.

Kasza Botond: — Nagyon jó érzés volt, mikor egy verseny után fáradtan meghallottam a saját nevem és kiderült, első lettem! Mindenki engem tapsolt és fütyültek nekem. Mosolyogva szaladtam fel a dobogó tetejére.
- Szerinted minek köszönhető ez a sok siker, amit elértél?
- Szerintem fontos, hogy ne mondjak előre semmit, hanem a teljesítményem beszéljen majd. Nem szabad elbízni magam, csak gyakorolni sokat. Nekem csak az a fontos, hogy legyen benzin és jó idő!




Boti édesanyját sem hagyhatjuk ki a történetből, aki a háttérből figyeli és támogatja Botit. Igaz, ő kevésbé szereti nézni a magasban ugrató fiát, mégis szurkol neki minden mérkőzés alatt.



Kasza Vahtler Anita: — Nem szívesen megyek el a versenyekre, de nem azért, mert nem vagyok kíváncsi rá, hanem mert nagyon féltem őt. Bízom a fiam tudásában, és a többiek ott vannak, hogy vigyázzanak rá. Én nem tudom nézni, ahogy száguld és a magasban van. Apukája mindig megy vele, így nyugodt vagyok. Én pedig itthonról, telefonon keresztül várom a híreket. De megígértem neki, hogy idén elmegyek a legközelebbi versenyére.



A következő nagy mérkőzés tavasszal lesz, amire Boti már most készül, a hó ellenére is. Azonban a téli szünetben a barátokra és a tanulásra is több időt szán, és természetesen a videójátékozás sem maradhat el.

Forrás: Newsroom Communicator