- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Életem része a futás

Rác Szabó Róbert

2024. 03. 23. 11:00

Hogyan lesz egy láncdohányosból hosszútávfutó? Amikor valaki eldönti, hogy változtatni szeretne az életén és tényleg mindent megtesz érte, akkor sikerülni fog.

Az interjúban a zentai Nagy Gellért Béla, a Spartak Szabadkai Atlétika Klub versenyzője mesélt arról, hogyan vált a futás a mindennapjainak fontos részévé, és milyen hatást gyakorol az életére.

Hogyan kezdted a futást, mi motivált, hogy elkezdj vele foglalkozni?

- A futás 2015-ben kezdett foglalkoztatni, de a sport mindig is az életem részéhez tartozott. Először csak a zentai töltésen és az utcákon futottam, próbáltam követni az edzésterveket, amiket az interneten láttam. 2015 májusában Zentán Vöröskereszt maratont rendeztek, és úgy gondoltam, megmérettetem magam. Tíz kilométeres távra neveztem be, és egész jó eredményt értem el. Ezután kezdtem el jobban foglalkozni a futással. A saját magam által készített edzéstervek szerint futottam, de a későbbiekben rájöttem, hogy nem sok értelme volt azokat követni.

Milyen edzéstervet követsz?

- Eleinte csak a magamtól kitalált edzésterveket követtem, később kaptam ötleteket a zentai futótársaktól. Hosszú ideig nem találtam meg azt, ami nekem való, mivel különbözőek vagyunk, mindenkinek más fajta edzéstípusok felelnek meg. Jelenleg egy profinak mondható edzéstervet követek, amit Zvezdan Kalmar szabadkai atlétika edző ír nekem minden nap. Ez egy nagyon komoly, összetett edzésterv. Van benne tempó, intervallumos, gyorsaságfejlesztő edzés.

Milyen szerepet játszik az életedben a futás?

- Attól a pillanattól, hogy elkezdtem, rögtön az életem részévé vált, ez a mai napra csak erősödött. Jelenleg úgy érzem, hogy nem tudnék nélküle élni. A napjaimat is úgy tervezem, hogy a futás benne legyen, vagy délelőtt, vagy délután, munka előtt vagy munka után. Volt, hogy csak késő este tudtam elmenni edzeni. Ritkán hagyom ki, mert tényleg az életemhez tartozik.

Hogyan tudod egyensúlyozni a futást a munka, család és egyéb kötelezettségek mellett?

- Két-három éve komolyabban edzem, akár napi két órat is fordítok rá, így eléggé nehéz a családra, a munkára is odafgyelni, miközben mindenhol igyekszem 100%-osan teljesíteni. Összegezve úgy mondanám, hogy mindenre megpróbálok odafigyelni, de ahol egyik nap kevesebbet nyújtok, ahhoz a következő napon hozzáteszek. Ha éppen egy könnyebb edzésem van, akkor azon a napon több időt tudok tölteni a családommal.

Ha van időd elmenni egy héten hétszer edzeni, akkor elmész? Szoktál pihenőnapot tartani?

- Igen, elmegyek. Én nem vagyok híve a teljes pihenésnek, főleg ha heti több alkalommal történik meg, mert az nem tud fejleszteni. Nekem például a pihenőnapomon az edzés egy óra laza futást jelent. Az a lényeg, hogy az előző napi edzést regenerálja, illetve hogy felkészüljek a következő nap keményebb edzésére.

Milyen célokat tűztél ki magad elé, és hogyan készülsz ezek elérésére?

- Az első verseny után pozitív visszajelzéseket kaptam, majd egy hónappal később rendezték meg a kúlai Trka prijateljstva nevű versenyt. Az volt a célom, hogy részt vegyek rajta, érezni akartam a hangulatát. Eleinte kisebb célokat tűztem ki, az volt a lényeg, hogy fejlődjek.

Milyen versenyeken vettél részt idén?

- Az idei szezon kezd a végére érni. Az első veresny egy 5 kilométeres verseny volt, utána egy országos utcai 10 kilométeres következett, ahol harmadik helyezést értem el, az volt az idei év egyik legjobb versenye. Augusztusban megnyertem egy 10 kilométeres utcai versenyt Kanizsán. A Szabadkai Félmaratonon 10 kilométeres távon elsőnek értem célba. Most hétvégén rendezték meg a 3. Svesrpski Kup versenyt Kraljevón, ahol egyénileg 3000 méteren bronz érmes lettem, csapatként másodikak lettünk, Vajdaságot képviselve.

Cikk kép

Cikk kép

Cikk kép


Mik a kedvenc edzéseid, versenyeid?

- A kedvenc edzéseim között szerepelnek az úgynevezett piramis edzések, amelyek általában 4-5 különböző távból állnak. Ha 5000 méteres versenyre készülök, akkor 1500 + 1200 + 1000 + 800 + 600 métert futok, ezekre megvan, hogy milyen időt kell teljesíteni, illetve mekkora szünet van közöttük. Tetszenek a tempóedzések is, melyek abból állnak, hogy egy bizonyos sebességgel indulok, és fokozatosan gyorsulok. Például, egy 10 kilométeres edzésen 2-3 kilométert kell lefutni, amíg felvesszük a kívánt sebességet, és utána tartjuk azt. A versenyeknek két fajtája van: a pályán történő atlétika versenyek, illetve az utcai versenyek. Mindkettőben aktív vagyok: utcai versenyen 5, 10 és 21 kilométeren, pályán pedig 3000, 5000 és 10000 méteren, de az utcai versenyeket jobban szeretem. A kettő között az a különbség, hogy a pályán való verseny egy komolyabb mentális odafigyelést igényel, és több energiát fogyaszt.

Hogyan birkózol meg a sérülésekkel, amik a futással járnak?

- Az első 4-5 évben, amit edzésekkel, versenyekkel töltöttem, nem voltak komolyabb sérüléseim. Sokszor nem úgy melegítettem be, ahogy kell, nem nyújtottam, szóval elég nagy eséllyel lesérülhettem volna. Az utóbbi három évben ennek külön figyelmet szánok, külön foglalkozom azzal, hogy mindig bemelegítsek, nyújtsak. Tavaly volt egy sérülésem, meghúzódott a hátsó combizmom, utána nagyjából két hónapig voltak problémák az edzéssel.

Hogyan kezelted a combizomsérülést?

- Masszírozással, különféle sportkenőcsök használatával és sok pihentetéssel. Azt a bizonyos edzésfajtát, ami kiváltotta a sérülést, a felére csökkentettem, hogy tudjam pihentetni, de szerencsére elég gyorsan túljutottam rajta.

Milyen hatással van a futás az egészségedre, mindennapi életedre?

- Elég komoly dohányos voltam, fiatal korom ellenére magas volt a vérnyomásom, gyakran nem éreztem jól magam, de a futásnak köszönhetően most már sokkal jobban vagyok. Jól érzem magam a bőrömben, tudom, hogy ezzel jót képviselek. Idővel észrevettem, hogy motiválok más embereket is, úgymond példát mutatok nekik.

Mondhatni, hogy a cigaretta iránti függőséget felváltotta a futás?

- Igen, valójában egy ilyen váltás történt, de úgy mondanám, hogy ez inkább már elkötelezettség.

Cikk kép

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

- Októberben egy Cross Country országos szintű, terepfutó versenyen szeretnék részt venni, talán még ez maradt az idei évre. Október után pedig jönnek az alapozó edzések télre, növeljük a kilométerek számát, és készülünk a következő szezonra.

Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik most kezdik a futást, vagy szeretnének fejleszteni az eredményeiken?

- Ha teljesen kezdők, akkor kicsiben gondolkozzanak, hagyjanak időt maguknak, ne sürgessék a folyamatot. Így biztosan fejlődni fognak, de ha nem adnak neki teret, időt, akkor abból sérülések lehetnek. Amennyiben " nincs futás a lábukban" azt ajánlom, hogy sétával kezdjenek, és azt idővel lehet fokozni. Akik pedig eredményeiket javítanák, dolgozzanak össze egy szakemberrel, aki segíteni tud nekik.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator