- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Fejben dől el, hogy mire vagyunk képesek

Horti Krisztina

2023. 05. 16. 15:58

Rakonczay Gábor tartott előadást a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, aki többek között kétszeres Guinness világrekorder, hatszoros óceánátkelő magyar hajós és a világon az egyetlen ember, aki átkenuzott egy óceánon.

A május 15-én tett látogatásakor elmesélte, hogyan jutott arra az elhatározásra, hogy egy társsal az oldalán átevezzen az Atlanti-óceánon, ezt követően pedig egyedül is megtette ezt az utat. Megtudhattuk, hogy mindezek után teljesítette a világ legdurvább síexpedícióját a Déli-sarkon, illetve szót ejtett arról is, milyen mentális út vezetett az öt kilométeres táv lefutásától a 848 kilométerrel szerzett ultrafutó világbajnoki címig.

Az extrém sportoló már több könyvet írt és előadásokat tartott kalandjairól, melyek keretein belül mindenkit arra buzdít, hogy merje megvalósítani céljait. A rengeteg túra alkalmával többször került már veszélyes szituációba, de mindig felülkerekedett a helyzeten. Elmondása szerint egy velünk szembejövő probléma megoldása csak azon múlik, hogy meg akarjuk-e oldani azt annak érdekében, hogy tovább tudjunk menni. Gábort idézve: „Készüljetek a legkomolyabb viharra, és amikor találkoztok vele, akkor tudni fogjátok, hogy most nehéz, de ez az izgi rész, ezt fogom 5 év múlva is elmesélni, ezt fogom most megoldani.”

Az MTTK-n megvalósult esemény hátteréről, a szervezésről Dr. Halasi Szabolcs, testnevelő tanárral beszélgettünk: A célunk az, hogy az itt megjelentek egy kis kedvet, motivációt kapjanak a mindennapokra. Összesen 150 jelenlévő gyűlt össze az egyetem amfiteátrumában, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói mellett jelen voltak az Európa Kollégium kollégistái, a szabadkai Egészségügyi Középiskola tanulói, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói, a szabadkai Spartacus Hegymászó Klub tagjai, az Optiforma Sportegyesület tagjai, továbbá fiatalok és idősek egyaránt, akik külsősként jelentkeztek be.

Az előadásról Horváth Tamás részvevőt kérdeztük: Gábor nagyon szépen összefoglalta, hogy miképp vészelte át a kalandjait, és hogyan indult neki ennek az egésznek. Elmondta, hogy ő már tízévesen eldöntötte, hogy kalandor akar lenni, azonban akkor még a tanára sem hitte ezt el neki. Ő viszont az évekkel, a tréninggel, a sok idővel és energiával bebizonyította, hogy bármit elérhetünk, csak akarni kell. Hiszen ha ő képes volt a világ legnehezebb és legbrutálisabb túráját végigcsinálni a Déli-sarkot illetően, akkor mi diákok is képesek vagyunk, ha nem is ezen a szinten, de egy hozzánk közelebbi dolgot teljesíteni, csak az kell, hogy ráfordítsuk a kellő időt és energiát. Ebből a szempontból tényleg igazán motiváló volt az előadás. Legközelebb, amikor majd valamit kitűzök célul, biztosan Gábor szavai fognak eszembe jutni, és képes leszek eldönteni rögtön, hogy akkor én abba az új dologba bizony belevágok. Ilyen durva kalandokhoz azért még nem jött meg a kedvem, ahhoz nem érzem magam eléggé felkészültnek, de például egy maratont vagy kisebb hegyek megmászását szívesen kipróbálnám.

Hasonló jellegű esemény az egyetemen október elején várható, akkor Rátgéber László, többszörös magyar bajnok kosárlabdázó, kosárlabdaedző, a Rátgéber Akadémia igazgatója lesz a vendég.

Forrás: Newsroom Communicator