- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Karácsonyi súlyemelő kupa

Bús Viola

2022. 12. 18. 21:55

December 17-én szombaton súlyemelő versenyt rendeztek Magyarkanizsán, a Vajdasági Birkózóakadémián. Az ünnepek előtti készülődésben és a karácsonyi nagy étkezések előtt még kitombolhatták magukat az edzeni vágyók.

Az eseményt Buza Botond személyi edző szervezte, elmondása szerint már az első, májusi versenyen is rengeteg volt az érdeklődő, amit a Bro'S Gym-ben szerveztek meg. A második megmérettetésnek pedig már a kanizsai birkózóakadémia adott otthont.

- Az esemény célja az erőemelő sport népszerűsítése volt, mert nagyon sokan félnek a nagy súlyoktól, és a nagy súlyokat összekötik a sérülésveszéllyel is, de szerintem a kettő nem feltétlenül jár együtt. Főleg vajdasági versenyzőink vannak, akik online le tudták adni a nevezésüket a közösségi média platformokon, de a verseny napján is lehetett még nevezni. Tudni kell, hogy az erőpróbán három tagú zsűri vett részt, köztük egy főbíróval. Van egy női összesített kategóriánk, ahol a saját testsúlyukhoz mérten néztük a teljesítményt. A férfiaknál viszont öt súlycsoportot hirdettünk meg: 70 kg alattiak, 70-től-80-ig, 80-tól-90-ig, 90-től-100-ig és 100 felett. Tervben van az is, hogy ne csak egy erőemelő versenyt rendezzünk a közeljövőben, hanem fekvenyomást és guggolást is, csak ezeket sokkal nehezebb kivitelezni.

Bíró Endre kishegyesi származású súlyemelő is részt vett a versenyen.

- Én a 70-80-as kategóriában indultam, amihez három hónap kemény felkészülés kellett. 242 kilogrammal sikerült elnyernem az én súlycsoportomban az első helyezést. Az erőemelést több, mint egy éve kezdtem el. Tetszik a verseny hangulata, az akaraterő, a magabiztosság és a fejlődés, amit itt minden versenyzőn látni lehet. Amikor az ember kiáll a közönség elé, fejben nagyon ott kell lennie, minden zavaró tényezőt ki kell zárni, s csak arra összpontosítani, amit éppen akkor csinál. A felkészülés során volt segítségem, hiszen egy ilyen folyamat kemény edzést és pontos étrendet követel. A hét elején víz-hajtottam, hogy beleeshessek a tervezett súlycsoportomba, 79,9 kilogrammal.

Cikk kép

Az erőpróbán nők is beneveztek, köztük Ivanović Laura, Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának koordinátora, aki egyben az esemény társszervezője is volt.

-Én önmagamhoz képest kicsit alulteljesítettem, az eddigi maximumom 135 kg volt, az izgulás, a sok látogató és az esemény előtti lábadozásom miatt ennél kevesebbet sikerült emelnem a versenyen. A konditerembe járást márciusban kezdtem, akkor találtam meg a személyi edzőmet, Buza Botondot, akivel nagyon jól közreműködünk, s ő biztatott, hogy a deadlifting-et kezdjem el. Én még kezdő vagyok, egy-két hónapja űzöm ezt a fajta sportot. Itt nagyon fontos a technika, senkinek nem ajánlom, hogy egyedül próbálkozzon, mert nagyon könnyen le lehet sérülni szaktudás, professzionális személyi edző nélkül. Én nagyon örülök, hogy Kanizsán megrendezték ezt az eseményt, s hogy erre van lehetőség, érdeklődő, ezért is szeretném folytatni a továbbiakban az edzést és szeretnék majd egyszer egy első helyet bezsebelni.


Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator