- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Getty images

Minden idők legjobb világbajnoksága?

Kolter László

2022. 12. 28. 21:11

Gianni Infantino a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnök elmondása szerint, ez volt minden idők legjobb világbajnoksága. De felmerül a kérdés, hogy tényleg a 2022-es világbajnokság volt-e a legjobb?

Ez volt az utolsó világbajnokság, amelyen 32 csapat vett részt, mivel 2026-ban ez a szám 48-ra emelkedik. Most először rendezték arab országban a világbajnokságot, mégpedig Katarban. De amilyen pompás stadionok és rendezvények voltak Katarban, úgy a válogatottjuk házigazdaként csúfosan leszerepelt a világbajnokságon. Az eddigi világbajnokságok során most először fordult elő, hogy a bajnokságnak otthont adó válogatott nem tudott egyetlen pontot sem szerezni a nyitómeccsén, és Katar volt az első olyan csapat is, amely már a második meccsen kiesett.
Stéphanie Frappart volt a világbajnokságok első női játékvezetője, és a világbajnokságok történetében először minden stadionban volt mérkőzés a kieséses szakaszban is.
Rengeteg kiemelkedő esemény, élmény volt a mérkőzések során, de azokon kívül is. Említésre méltó a szenegáli, marokkói szurkolók hangulatteremtése a mérkőzések folyamán, a horvátok szépségkirálynője, a vicces szaúd-arábiai szurkolók viselkedése az argentinok elleni győzelem után. Dicséret illeti a Japán szurkolókat is, akik a mérkőzés után ott maradtak segíteni takarítani a stadionban.
Sok emlékezetes pillanat volt a csoportmérkőzéseken is, például az argentinok veresége, akik utána a döntőig meg sem álltak, amit végül sikeresen meg is nyertek. Azután ott volt Németország és Uruguay csúfos kiesése. Wales 64 év után gólt szerzett világbajnokságon. A Horvátország–Kanada mérkőzésen a kanadai Alphonso Davies megszerezte a csapat történetének első világbajnoki gólját, ami egyben a torna leggyorsabb gólja is volt, 67 másodperccel a mérkőzés kezdete után. Horvátország csapata a mostani világbajnokságon is nagyszerűen teljesített, kiejtette a Brazil válogatottat. A másik, csodás pillanatokat jegyző marokki nemzeti válogatott pedig az első afrikai és arab ország, amely bejutott az elődöntőbe. Utóbbi csapat Spanyolországot és a Cristiano Ronaldóval játszó Portugáliát is kiejtette.
Voltak olyan meccsek is amelyek megismétlődtek, ám más eredményekkel. Mindhárom ilyen mérkőzés Argentínának köszönhető, mivel még az oroszországi világbajnokságon, a horvátok ellen három gólos vereséget szenvedtek, ez idén fordítva történt. Minden idők egyik legtöbb sárga lapot számláló meccse lett az Argentína-Hollandia párbaj, szám szerint 17 sárga lapot osztottak ki. A mérkőzést tizenegyesekkel döntötték el, és Argentína nyert, akárcsak a 2014-es brazil világbajnokságon, ahol szintén a holland játékosok hibáztak. Ami pedig a döntőt illeti: a világbajnokságok során ritkán láttunk ilyen izgalmas döntőt. Sokan úgy érezhették a mérkőzés folyamán, hogy Argentína megnyeri, és Franciaország 90 perc játék után kikap. Már tudjuk, hogy nem így alakult... Ilyen izgalmas mérkőzést játszottak az oroszországi világbajnokságon is, ahol Franciaország 4:3-ra nyert Argentína ellen. A katari döntőben végül tizenegyesekkel 4:2-re nyert Argentína.
A katari világbajnokság lezárt és egyben megnyitott egy nagy fejezetet. Új szabályok, új technológiák jelentek meg, több generációnak ez volt az utolsó világbajnoki tornája, másoknak meg ez volt ez első. Utóbbiak azok, akik a későbbiekben meghatározhatják a labdarúgást.
Újra és újra felvetődött, hogy Ronaldo, Messi vagy Mbappé a világ legjobb játékosa.
Voltak vicces események, és olyan kérdések, amikre sosem, vagy csak később kapunk választ. Rengetegszer fogtuk a fejünket, máskor meg sírtunk vagy ünnepeltünk vagy éppen csendben ültünk, de sorra néztük a mérkőzéseket.
Tényleg ez volt minden idők legjobb világbajnoksága? Egy biztos, rossz az nem volt. Emlékezetes marad, a szervezésbeli kérdések, a botrányok és a politikai megnyilvánulások miatt is. De elsősorban nem erre kell emlékeznünk, hanem a foci szépségére, a mérkőzések hangulatára és arra, hogy milyen emlékezetes pillanatokat szereztek nekünk a játékosok, milyen élményekkel gazdagodtunk a katari 2022-es világbajnokságot követve.

Gianni Infantino a FIFA elnöke
Cikk kép

Világbajnokság Katarban
Cikk kép

Marokkói szurkolók öröme
Cikk kép

Németország játékosai
Cikk kép

Brazilok tánca
Cikk kép

Ronaldo utolsó világbajnoksága
Cikk kép

Ausztrál szurkolók
Cikk kép

Horvát játékosok öröme
Cikk kép

Argentína világbajnok
Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator