- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Sport és testnevelés kisiskolás korban

Csernai Panna

2021. 03. 31. 22:22

A rendszeres sportolás és testmozgás pozitívan hat a közérzetünkre, fittnek érezzük magunkat. Ennek ellenére, tudományosan bizonyított tény, hogy az emberek többsége nagyon keveset mozog, és helytelenül táplálkozik.

Az egészséges életmódra nevelést már az iskolában el kell kezdeni. Olyan aktivitásokat kell szervezni a gyerekek számára, ahol szakképzett tanárok foglalkoznak velük. A megfelelő sportoktatás a későbbiekben is a gyerekek hasznára válhat.

A kupuszinai József Attila Általános Iskola első osztályos tanulói mindig izgatottan várják a tornaórákat. Az osztályban csupán öt gyermek tanul, de ennek ellenére a diákok nagyon aktívak: nevetéstől, gyerekzsivajtól hangos a tornaterem.

– Nagyon szeretem a tornaórákat, azt szeretem legjobban, hogy lehet futni, ki lehet fáradni. Szeretek ugrálni, mozogni, táncolni – mondja Marásek Rebeka elsős tanuló.

Szilágyev Áron kedvencei a hátizom-gyakorlatok. Beszéd közben is folyton mozgásban van.

– Szeretem a tornaórákat, mert lehet tornázni, játszani és futkározni. Fontos a tornaóra, hogy egészségesek legyünk. A hátizom gyakorlatok a kedvenceim.A pedagógusok szerint a kisgyermekek testi-lelki fejlődéséhez nagyon fontos a rendszeres testmozgás.

– A harmincéves pályafutásom alatt azt tapasztaltam, hogy a kisiskolások egyre kevesebbet mozognak, sportolnak, pedig épp ebben a korban kellene, hogy kialakuljon bennük az egy életre szóló sport iránti szeretet. Az általános iskolai tanmenet szerint hetente háromszor van tornaóra. Ezt maximálisan ki kell használni, meg kell szerettetni a gyerekekkel a mozgást. Minden gyerekben megvan a játék és a sport szeretete, csak elő kell csalogatni. Ebben a korban ismerkednek meg a testmozgás alapjaival. Úgy gondolom, hogy a városban több lehetőség van a különböző aktivitásokra, faluhelyen pedig több lehetőség van a friss levegőn tartózkodásra, szabadtéri sporttevékenységekre – mondja Csernai Buják Szilvia, a kupuszinai József Attila Általános Iskola osztálytanítója.Nyugat-Bácskában egyre kevesebb a diák az iskolákban, de a tanárok így is igyekeznek a legjobban teljesíteni, és a legtöbbet kihozni a gyerekekből – állítja Csernai Dénes , a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola testnevelés tanára.

– Szerintem nagyon fontos a sport, főleg a gyerekek számára, mert biztosítja a mozgást, örömet szerez, és a személyiség-fejlődésben is hatalmas szerepe van. A sportban mindenki meg tudja találni magának azt a teret, amiben jól érzi magát. Doroszlón nagyon kicsik a lehetőségek, heti kétszer van karate, valamint tartok nekik röplabda, kosárlabda, foci szakkört, igénytől függően. Sajnos, minden évben egyre kevesebb a diák. Tíz évvel ezelőtt egy osztályban voltak tizenöten, míg most mondjuk ennek a fele, vagy még kevesebb gyerek van egy osztályban. A diákjaimmal igyekszem megszerettetni a tornaórákat, illetve magát a sportot is.

A tornatanár elmondta, mivel kevés a diák, inkább az egyéni sportokra helyeződik a hangsúly, ezek pedig az atlétika és a szertorna. Szerinte fontos, hogy a gyerekek minél előbb megtalálják a számukra legmegfelelőbb sportágat, amelyben kiteljesedhetnek, amelyben örömüket lelik.

Forrás: Newsroom Communicator