- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

A jövő tanítómestere?

Kolovity Barbara

2024. 03. 08. 10:56

A rohamosan fejlődő világban a mesterséges intelligencia olyan jövőképet ígér, melyben számos, emberek által végzett feladat automatizálható. Segítségükkel csökkenthetjük az emberekre rótt terhet és a fejlődés útjára léphetünk. A kérdés már csak az, hogy az MI képes lesz-e átvenni a tanítási módszereket, tud-e majd oktatni.

Ábrahám Flóra , a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatója már használta a ChatGPT-t, a mesterséges intelligencia alapú alkalmazást, mely az utóbbi időben széles körben elterjedt, és a felhasználó kérdéseire képes valósághű és intelligens válaszokat adni.

- Kipróbáltam már a ChatGPT-t. Gyorsan elkészül a rá szabott feladattal, nincs szükség arra, hogy órákig gondolkodjunk. A nagyobb terjedelmű beadandókat már nem bíznám rá, mert néha tévesen ír le bizonyos dolgokat, adatokat. Megoszlanak a vélemények róla, de nekem tetszik benne az, hogy folyamatosan tanul és ki tudja javítani magát.

Cikk kép

A mesterséges intelligencia napjaink digitális forradalmának központi eleme. Németh Imre szerint, aki szintén a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatója, nem fontos az MI használata.

- Az MI-nak csak kisegítő funkciót volna szabad betöltenie az életünkben. Mivel pillanatok alatt tud akár egy teljes szemináriumi munkát generálni, ezért veszélyes a használata, de ötletmerítéshez vagy referenciák kereséséhez könnyítő megoldást kínál. Befolyásolja a kreativitást és a problémamegoldó képességet, mivel túl egyszerűen jut az ember gyors és az esetek többségében pontos válaszhoz. Az MI segítségével a könyvtár és a szótár lassanként haszontalanná válnak.

Cikk kép

Kovács Juhász Cintia, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanárnője szerint a mesterséges intelligencia nem csupán egy technológiai fejlesztés, hanem egy olyan paradigmaváltás, amely átalakítja a társadalmunkat és az életmódunkat. A tanárnő szerint rajtunk áll, hogy ez pozitív irányú változás lesz-e vagy sem.

- Multimédia órán már használtuk a különböző MI-alapú képkészítő alkalmazásokat, hiszen mindennemű erőfeszítés nélkül saját, egyénre szabott, akár festményszerű képeket lehet készíteni segítségükkel, amiket aztán felhasználtunk a videószerkesztésben. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a pedagógusok számára ez egy új és óriási kihívás, hiszen például a ChatGPT helytelen alkalmazását kiszűrni nem egyszerű feladat. Talán az egyik legfontosabb kérdés az, hogy az oktatás, az oktatási rendszerünk fel van-e készülve a mesterséges intelligenciára. Abban a korban (országban?) élünk, ahol tiltjuk a mobilhasználatot az iskolában. Ez a tény nagyban befolyásolja az MI-hoz való hozzáállást. Így szerintem elsősorban azt kell megvizsgálni, hogy milyen szabályozások vagy intézményi felkészültségek, előkészületek szükségesek ahhoz, hogy az MI-t be lehessen építeni az oktatásba. Ezután elkezdhetünk azzal foglalkozni, milyen változást hozhat az életünkbe. Hiszen képes rá, ehhez semmi kétség. A fejlettebb rendszerek (Intelligent Tutoring System) például lehetővé teszik a személyre szabott tanulást, a tananyagok egyénre szabását, figyelembe véve a diákok egyéni képességeit és szükségleteit. Segítségével gyorsan és hatékonyan lehet értékelni a diákok munkáját, így a tanárok több időt szentelhetnek a tanításra és a diák-tanár interakcióra.

Cikk kép

A mesterséges intelligencia az oktatásban már most is számtalan kézzelfogható változást hozott. Chatbotok segítik a tanulókat, egyre több személyre szabott tanulási platform jelenik meg. Az MI egy technológiai segéd, ami egyre inkább részese lesz az oktatásnak. Egyszer talán eljön az idő, amikor teljes mértékben átveszi az oktatók, pedagógusok munkáját.

Forrás: Newsroom Communicator