- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Wikipédia

A nap, amikor a magyarok szíve egyszerre dobbant

Mecserik Anita

2021. 03. 14. 23:05

Magyarország egyik legmeghatározóbb eseménye az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc, amelynek célja a függetlenség és sajtószabadság kivívása volt.

Március 15. az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete volt. A rendszerváltás évétől kezdődően Magyarországon munkaszüneti nap, 1990 óta pedig hivatalos nemzeti ünnep. Ez a nap a magyar sajtó számára is jelentős dátum, mivel ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit.

A bécsi forradalom ösztönözte a magyar radikális ifjakat a megmozdulásra. Március 15-én a Pilvax kávézóban Petőfi Sándor, Vasvári Pár és Jókai Mór vezetésével a „márciusi ifjak" elhatározták, hogy kiharcolják a sajtószabadságot és függetlenséget. A Landerer és Heckenast nyomdában engedély nélkül lefoglalták a gépeket, és kinyomtatták a cenzúra nélküli 12 pontban összefoglalt követelményeiket, illetve Petőfi Sándor költeményét, a Nemzeti dalt. Délután gyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Felolvasták a 12 pontot és Petőfi Sándor elszavalta a Nemzeti dalt. Ezután a Várba vonultak, hogy elfogadtassák követeléseiket a Helytartótanáccsal, ami sikerrel zárult. A hatalmas tömegtől megfélemlített Helytartótanács elfogadta a 12 pontot, eltörölte a cenzúrát és szabadon bocsátotta a sajtóvétség vádjával elítélt Táncsics Mihályt.

Március 15. jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét és szabadság utáni vágyát fejezi ki. A magyarok minden évben megemlékeznek a forradalom eseményeiről. Az ünnepségen résztvevők kokárdát tűznek a ruhájukra, megkoszorúzzák az emlékműveket, szobrokat, ezzel tisztelegve a forradalom hősei előtt.

Forrás: Newsroom Communicator