- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Derült égből pofon

Gábor Tímea

2022. 04. 26. 12:28

A pofon szó főnév, jelentése arcra ütés tenyérrel. A szó szinonimái: nyakleves, füles, tasli, arculcsapás, arculütés, maflás, csapás. Tehát a pofon erőszakos cselekedet, vagy mégsem?

A minap Szabadka utcáin sétálva egy számomra nem szokványos jelenetre lettem figyelmes: egy roma nő felpofozta a mellette álló szintén roma férfit. A csattanás utáni pillanatban körülnéztem... vajon ezt más is látta? Kissé kellemetlenül éreztem magam, azonban a nő és a férfi is nevetett. El sem tudtam képzelni, hogy mi válthatta ki a pofont, ha már mindketten ilyen jót kacagnak rajta. A történések után azon kezdtem el gondolkodni, hogy miért én éreztem magam kellemetlenül, amiért láttam azt a bizonyos pofont. Talán azért, mert ilyen az emberi természet, ha valamit akaratlanul lát, amit nem szeretne, akkor frusztrált lesz. Majd ezt követte a következő kérdés: Mi lehetett a pofon oka? Nem szeretek mások életében vájkálni, de az emberben ott van a kíváncsiság... Ha már mindketten nevettek a szituáción, akkor valószínű, hogy nem túl komoly probléma volt a kiváltó ok. Az is lehet, hogy csak poénból történt az egész, és nem volt oka a csattanósnak. Most bizonytalan lettem, vajon erőszakos cselekedet volt-e a nő részéről vagy ez csak egy vicc volt kettejük között?
Hirtelen 180 fokos fordulatot vett a gondolatmenetem, hiszen eszembe jutott az idei Oscar-díjátadó. Ugyanis azon a napon a nézők Will Smith hatalmas pofonját láthatták, ami Chris Rock arcán csattant. A pofon kiváltó oka egy vicc volt, amit Chris Rock Will Smith feleségéről mondott. A közösségi médiában a pofonról készült videó futótűzként terjedt. Majd a történteknek következményei is lettek: a színész 10 évig nem vehet részt az Oscar-gálán. Tudom, hogy ez nem tegnap történt, de engem még mindig nem hagy nyugodni. Én mit tettem volna a helyében? Fogalmam sincs... Ez egy olyan helyzet, amikor az ember azt gondolja, ez a helyes út, hisz senki sem beszélhet így a feleségemről, tehát megvédem. Vagy talán a másik út a helyes? Csendben ülök és hagyom, hogy a páromról viccelődjenek. Azt is tudom, hogy az erőszak nem megoldás. Rengeteg erőszakos dolog történik körülöttünk: az utcákon, az iskolában, családon belül. Vannak helyek, ahol nem csak egy pofon csattan el, sőt... Azonban erőszak alatt nem csak fizikai erőszakról beszélhetünk, sokszor jobban fáj egy kimondott szó, mint egy hatalmas pofon. Ebbe sokan bele se gondolunk, csak kimondjuk, és az már nem vonható vissza. A mai világban egyre kevésbé figyelünk arra, hogy kedvesek legyünk egymással. Rengeteg bántó szót mondunk és kapunk. Nem figyelünk oda egymásra, elmondjuk a véleményünket, megfeledkezve arról, hogy az a másiknak sértő. Az elhangzott kritikák pedig szinte sosem építő jellegűek. Pedig szerintem nagyon fontos, hogy egymást segítve éljük a mindennapjainkat. Nem is csoda, hogy ennyi negatív kritika mellett nagyon sok embernek nincs önbizalma. Irigyek vagyunk egymásra, nem örülünk a másik sikerének és boldogságának. Az élet valójában egy tükör: ahogy te viselkedsz másokkal, ők is úgy fognak veled, amit te mondasz nekik, azt mondják ők is neked. Jól gondold át, hogy mit mondasz és teszel, hisz te is ugyanezt kapod majd vissza! Ne osztogassunk feleslegesen szópofonokat.
- Timi, itt a busz, nem szállsz fel? - kérdi egy ismerős arc.
Na látod, erről beszéltem! Egy kedves cselekedet, és nem kell várnom egy órát a következő buszra!

Forrás: Newsroom Communicator