- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Döntés a jövőről

Balázs Zita

2022. 12. 18. 22:18

Tanulni vagy dolgozni? Középiskolában, végzősként ez hatalmas dilemma lehet sokak számára.

Egy vajdasági fiatalnak általában négy választási lehetősége van: dolgozni, külföldre menni, itthon tanulni szerbül vagy magyarul. Vajon mi a jó döntés? Létezik-e egyáltalán jó döntés?

Barta Jozefina másodéves egyetemista az itthon maradás mellett döntött. Anyanyelvén, magyarul tanul Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, okleveles tanítóként.

- Sok szempontból megfelelő, hogy itthon folytatom tovább a tanulmányaimat. Nekem a fő szempont, ami miatt itthon maradtam, az utazás volt. Például sokkal egyszerűbben tudok hazautazni a családomhoz. Itthon a saját anyanyelvemen tanulhatok azon a szakon, amin szerettem volna, ezért nem is volt kérdés, hogy maradok-e. Számomra nagyon fontos, hogy magyarul tanulhatok.

Börcsök Tamás középiskolai tanulmányai után nem tanult tovább. Jelenleg a moholi Idas cégnél dolgozik mint CNC gépkezelő.

- Őszintén, nekem nem volt kedvem többet tanulni. Az a 11 év, amit az iskolában töltöttem, nekem bőven elég volt. Mióta dolgozom, pénzt keresek, és minél előbb kezd el dolgozni az ember, annál hamarabb a saját lábára állhat. Így visszagondolva, lehet, hogy ha belefektetem azt a plusz pár évet, megtérült volna, de kár ezen rágódni. Néha talán kicsit bánom, hogy nem tanultam tovább. A legfőbb ok, ami miatt ezt érzem az, hogy mióta dolgozom, elég kevés szabadidőm van.

Fercsik Bence Máté szintén itthon tanul tovább, de szerb nyelven. Az újvidéki Műszaki Tudományok Karán (FTN) másodéves számítás- és vezérléstechnikus.

- A középiskola vége felé nehezen tudtam eldönteni, hogy hova menjek tovább. Az itthon maradás kérdéséről is sokat gondolkodtam. Ha finoman szeretnék fogalmazni, a szerb nyelv soha nem volt az erősségem, de rengetegen mondták, hogy az nem jelent akadályt az egyetem befejezésében. Végül a középiskolás végzősöknek szervezett Felsőoktatási Tájékoztató alatt megtudtam, hogy ha Szerbiában maradok, biztosan részesülök ösztöndíjban, és az újvidéki Európa Kollégiumban is garantáltan lesz helyem. Ez nagyban befolyásolta a döntésemet. A hátránya nyilvánvalóan az, hogy kicsit furcsa leváltani az eddigi tanulási nyelvet egy számodra idegen nyelvre. Idővel meg lehet szokni, de az elején ez szinte minden hozzám hasonló hallgatónak problémát jelent. Előnyként azt emelném ki, hogy ha eddig nem tudtál, akkor ezentúl tudni fogsz beszélni az országod nyelvén. Mindenképp szeretném buzdítani a végzősöket, hogy hozzám hasonlóan döntsenek. Soha nem volt olyan egyszerű Szerbiában magyarként továbbtanulni, mint most.

Kőszegi Dajana a középiskola után Magyarországra ment egyetemre. Jelenleg elsőéves hallgató a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Karán, kommunikáció és média szakon.

- Mindig is érdekelt a média, és úgy gondoltam, itt kellő tapasztalatot tudok szerezni. Szerintem a legnagyobb hátránya annak, hogy Szegeden tanulok az, hogy ritkábban látom a szüleimet. Először ezt nagyon nehéz volt megszokni, de később az előnyömre tudtam fordítani. A hét legtöbb napján magamra vagyok utalva, távol a családi fészektől, így könnyebben tanulok önállóságot. Mindenkinek ajánlom Szegedet, rengeteg élményt és tapasztalatot ad. A későbbiekben, ha mégis visszatérnék Szerbiába, akkor nyugodtan megtehetem, mert kétnyelvű diplomát kapunk.

Minden ember más és más, mindenkinek mást jelent a jó döntés, de ez így van jól. Mindenki hallgasson a szívére, hogy rájöjjön, melyik út lesz számára a leginkább megfelelő!

Forrás: Newsroom Communicator