- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

EduExpo a Zentai Gimnáziumban

Király Adrián

2021. 12. 11. 11:41

Az 5. EduExpót tartotta meg december 10-én Zentán a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Körülbelül 400 diák vett részt az eseményen. A rendezvénynek a Zentai Gimnázium díszterme adott otthont.

A zentai EduExpón olyan felsőoktatási intézmények vettek részt, ahol magyar nyelven (is) folyik az oktatás. A gimnáziumban kilenc standnál tájékozódhattak a középiskolások a továbbtanulási lehetőségekről. Az egyetemek mellett, az MNT, a VIFÓ, és a VaMaDisz is képviseltette magát.
Búzás Brigittától, az EduExpo főszervezőjétől megtudtuk, hogy a szabadkai és a zentai expóra összesen 800 diák látogatott el.

- Örömünkre szolgál, hogy az idén ismét személyesen tudjuk megszólítani a középiskolás diákokat, mert a kiállítás lényege, hogy a vajdasági magyar végzős középiskolások értesüljenek az itthoni magyar nyelvű felsőoktatási lehetőségekről. A szabadkai Expón több, mint 400 diákot tudtunk tájékoztatni a lehetőségekről. Nagyon örülök, hogy Zentán is hasonlóképpen 400 középiskolást sikerült informálni.
Elégedettek-e a rendezvénnyel a középiskolások? Hol folytatják majd tanulmányaikat?

Pető Sára a Zentai Gimnázium tanulója, társadalmi-nyelvi szakra jár.

- Számomra nagyon érdekes volt, hogy Szerbiában is ennyi lehetőség van a továbbtanulásra. Sokan a magyarországi egyetemeket részesítik előnyben, de nekem jobb itthon. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar keltette fel a figyelmemet, azon belül is az osztálytanító szak.

Iván Álmos a Zentai Gimnázium negyedikes tanulója.

- Vajdaságban szeretnék továbbtanulni, de még nem döntöttem el, hogy pontosan hol. Az újvidéki Jogtudományi karon gondolkodtam. Az expó nagyon jó volt, sok mindent megtudtam, bővültek az ismereteim.A kiállítók szerint milyenek a visszajelzések? Mekkora az érdeklődés?

Balázs Zita a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra jár, okleveles kommunikátor szakon tanul.

- Az expó iránt hatalmas volt az érdeklődés. Kimondottan az MTTK iránt is voltak érdeklődők. Minden csoportban akadt néhány olyan ember, aki feltett kérdéseket, és érdeklődött a Kar iránt.

Novák Anikó az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékről érkezett.

- Változó volt az érdeklődés a szak iránt, majdnem minden csoportban volt egy-két diák akit érdekel az irodalom, nyelvészet. Tájékoztattuk a diákokat, hogy a tanszék felvételi felkészítőjébe az is be kapcsolódhat, aki nem feltétlenül hozzánk szeretne jönni.A szervezők nagyon örülnek, hogy ilyen nagy érdeklődés övezte az expót, és ilyen nagyszámú diákot sikerült tájékoztatni. Ha a vírushelyzet megengedi, jövőre is hasonlóan színvonalas rendezvényre számíthatunk, talán még több érdeklődővel.

Forrás: Newsroom Communicator