- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

EduExpo Szabadkán

Balázs Zita

2021. 12. 10. 15:24

Az 5. EduExpót december 3-án, pénteken szervezte meg a szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Az eseménynek az MTTK díszterme adott otthont. A rendezvényt idén 385 középiskolás látogatta meg.

Az EduExpón minden olyan felsőoktatási intézmény részt vett, ahol teljesen vagy részben magyar nyelven folyik az oktatás. Nemcsak a felsőoktatási intézmények, hanem az egyetemistákat támogató szervezetek is bemutatkoztak. Összesen 8 kiállító érkezett. A megjelent középiskolásokat Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, illetve Takács Márta, az MTTK pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettes asszonya köszöntötte.Búzás Brigitta, az EduExpo főszervezője elmondta, örül, hogy idén a járványhelyzet ellenére is meg tudták szervezni a rendezvényt a középiskolások számára.

― Szerencsére egyre népszerűbb a rendezvény az első expókhoz képest, hiszen kezdetben a középiskolások még nem tudták mire számíthatnak. Most már azonban tudják mi az az EduExpo, a középiskolák örömmel hozzák a végzős diákokat. Aminek külön örülünk, hogy harmadikos diákok is érkeznek a rendezvényünkre.A rendezvényen résztevő diákokat arról kérdeztük, hogy miért látogattak el az EduExpóra.

Tari Katarina a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola végzős diákja.

― Érdekeltek az itthoni magyar iskolák, szerettem volna több információt kapni róluk. A kellő információkat megkaptam, és annak külön örülök, hogy nem csak iskolák, de különböző érdekes szervezetek is itt voltak.

Florek Ramóna a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola diákja.

― Érdekeltek az egyetemek és a lehetőségeim. Örülök, hogy megfelelő, részletes tájékoztatást kaptam, és minden kérdésemre válaszoltak. Nagyon elégedett vagyok az expóval, tetszett.Horváth Réka a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium végzős diákja.

― Főleg az Európa kollégium és a Magyar Nemzeti Tanács miatt jöttem. Most már tisztábban látom a dolgokat. Örülök, hogy eljöttem.

A kiállítókat is megkérdeztük, hogy miért tartják fontosnak a kiállítást, illetve mit tapasztalnak, mennyire érdeklődőek a középiskolások.

Lengyel Sándor, a szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatója saját iskoláját képviseli.

― Rengeteg volt az érdeklődő, főleg azokból az iskolákból, ahol már most műszaki tudományokat tanulnak. Sokan említették, hogy jönnének hozzánk tanulni. Fontosnak tartják, hogy magyarul tanulhassanak tovább itthon, Vajdaságban.Vasút Zsanett, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar elsőéves hallgatója egy hónapja a VIFÓ tagja, őket képviselte az expón.

― Én azért csatlakoztam a VIFÓ csapatához, mert szerettem volna elfoglalni magam, új embereket megismerni, illetve megmutatni, hogy nekem is vannak jó ötleteim. Az expóra azért jöttem el, hogy ezt megmutassam a mostani középiskolásoknak is, és buzdítsam őket, hogy csatlakozzanak hozzánk. Vannak olyanok, akik őszintén érdeklődnek irántunk.December 10-én a Zentai Gimnázium dísztermében újra egész nap várja az expó az édeklődőket.

Forrás: Newsroom Communicator