- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Egy csepp vér mindenkiért

Juhász Petra

2021. 03. 16. 13:25

Véradást szerveztek a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon Szabadkán. Az eseményt 2006 óta évente kétszer tartják meg.

A Tanítóképzőn a reggeli órákban már javában zajlott a véradás. A jelentkezők egy dokumentum kitöltése és a rövid állapotfelmérés után már készen álltak a műveletre. Pap Nikolet, harmadéves óvodapedagógus nem először ad vért.

Pap Nikolet, harmadéves, MTTK: – Elsőéves egyetemistaként adtam először vért. Akkor még nem tudtam, hogy hogyan működik ez az egész. Valójában semmi különös. Azért jöttem el, mert szeretek segíteni másokon.

Lakatos Dániel harmadéves tanító szakos hallgató harmadjára vesz részt az akcióban.

Lakatos Dániel, harmadéves, MTTK: – Elég magas a fájdalomküszöböm. Egészségügyi középiskolába jártam, ezért tudom, hogy mennyire fontos. Megtörténhet, hogy egyszer olyan helyzetbe kerülök, hogy nekem lesz vérre szükségem.Vért csak nagykorúak adhatnak – tudtuk meg Sebők Zsolttól, a szabadkai Vöröskereszt munkatársától.

Sebők Zsolt, munkatárs, Vöröskereszt, Szabadka: – Előző este fontos a pihenés, reggel pedig a kiadós étkezés és folyadékbevitel. A véradás előtt kérdőívet kell kitölteni, majd a munkatársak a kórházból ujjbegyből vért vesznek. Ha valaki első véradó, akkor megállapítják a vércsoportot. Meg kell, hogy legyen az 50 kilogrammos testsúly, mert 450 ml vért adnak, így egy egység nem számít vérveszteségnek. Ennyi vérrel három ember életét menthetjük meg.Huszka Márta, a Kar könyvtárosa évek óta szervezője az eseménynek, ő maga is rendszeres véradó.

Huszka Márta, könyvtáros, MTTK: – Évente kétszer szervezzük meg a Karon, márciusban és októberben. A nyár kimarad, mivel vizsgaidőszak és szünet van. Illetve az is meghatározó tényező, hogy egy ember három-négy havonta adhat vért.

A szervező hozzátette, ezzel segíthetünk másokon, ezért érdemes élni vele, mert a lehetőség adott. Az MTTK hallgatói közül már többen rendszeres véradónak számítanak.

Forrás: Newsroom Communicator