- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom communicator

Egy ruha mindig jelent valamit viselőjén

Sörös Viktória

2022. 04. 02. 15:32

Mit jelent az igazi sikerélmény? Hogyan tud érvényesülni egy pályakezdő divattervező? Erről mesélt Alacker Helga, aki jelenleg a zágrábi egyetemen tanul textiltervezést.

- Hogyan kerültél a divattervezői pályára?

- Középiskola után rengeteg továbbtanulási lehetőség forgott a fejemben. Nem tudtam választani, a divattervezés akkor még csak álom-foglalkozás volt számomra. Az első egyetemista évemet otthon töltöttem, miután lemondtam az építészeti egyetemről, így volt időm és lehetőségem, hogy kitaláljam mit kezdjek magammal a jövőben. Szuper időszak volt, csak rajzoltam, zenét hallgattam és próbáltam minél több inspirációt szerezni a környezetemből, vagy olyan dolgokból, amivel korábban nem volt időm foglalkozni. Később a zágrábi egyetemre jelentkeztem, ami már könnyebb falat volt. Az én szakmám a művészet és a mérnöki szakok keveréke, ezért a felvételin nem voltak szigorú feltételek. Főleg a kreativitást nézték, illetve a rajztudást.

Cikk kép

- Hogyan zajlik a ruhatervezés munkafolyamata?

- Az elmúlt két évben főleg textilekkel foglalkoztam, a szabást-varrást szüneteltettem, de ez nem sokáig maradt így, mivel rájöttem, hiányzott az, hogy nekifogjak ruhakészítésnek kollekció szinten. A kollekció készítés az anyagok beszerzésével, illetve koncepció eredetű ötletekkel indul. Az a legjobb, ha szabadságot nyer az ötletem, miközben egyes formákat lerajzolok vagy textuálisan leírok. Szeretem párhuzamosan elkészíteni a terveket, illetve újjal előállni, mivel akkor is adódnak további ötletek, amikor elkészül egy darab. Amikor koncepció eredetűek a tervek, akkor nagyon fontos számomra a kollázs. Tegyük fel, hogy a „váza” a koncepció, akkor olyan képek is megjelennek a kollázsomon, mint a víz, hervadt virág, átlátszóság, stb. Amikor társadalmi eredetű tartalmakat szeretnék kifejezni ruhában, akkor picit több időt igényel, hiszen nagyon nehéz olyan fogalmakat vizualizálni, amelyek csak az emberek fejében léteznek.

- Mi inspirál?

- A társadalmi témák különösen érdekelnek, mivel az emberiséget a ruhákon keresztül próbálom megérteni. Mindenben látok valami szépet vagy érdekeset. Néha a fehér falon is találok formákat, színeket, meglátok egy szép régi képet, vagy a természetben rátalálok különböző textúrákra, amiket később felhasználok a munkámban.

Cikk kép

- Mi volt eddigi legszebb élményed a munkád során?

- Pár hónap kemény munka után ott állni a színfalak mögött számomra a legizgalmasabb érzés. Lakótársammal készítettünk 10 outfitből álló kollekciót, amit Belgrádban mutattunk be a “BAFE” elnevezésű eseményen. A színfalak mögött állandó futkározás volt, ami sok koncentrációt igényelt. Párja nincs annak az érzésnek, amikor örömmel és izgatottsággal állok a felsorakozott modellek mellett és figyelem, hogy indulnak el a kifutóra. Egy és fél évvel az a bizonyos bemutató előtt még nulla tapasztalattal rendelkeztem, így hatalmas sikernek éltem meg.

- Szeretnél saját márkát létrehozni?

- A márka is egy opció, de ez sok embertől függ. Egyedül nehéz hozzáfogni, és különösebben nem is vonzana. Egy jó csapattal és vízióval szívesen belevágnék. Szeretnék még sok tapasztalatot szerezni a technikai kidolgozás terén. Tökéletesen szeretnék varrni, szabni és amikor ez meglesz, akkor fogok elgondolkodni, hogy milyen jelentést adok egy-egy alkotásomnak. A divat, mint fogalom többet jelent egy ruhánál. Akkor lesz divat belőle, ha annak a ruháknak jelentést adnak.

Cikk kép

- Terveznél kollekciót felkérésre?

- Szívesen terveznék, a megvalósítással viszont gondban lennék. Ami kikerül a kezem közül, annak tökéletesnek kell lennie. Erre a lépésre szerintem majd csak sok év tapasztalat után szánom rá magam. Amit viszont szívesen csinálnék megrendelésre, azok a nemezből készült dolgok. A jövőben inkább olyan elképzeléseim vannak, hogy én megadom felkéréstől függetlenül, hogy mik az ajánlataim, és az emberek vagy választanak belőlük, vagy ajánlanak valami kompromisszumot az én meglévő terveimmel.

- A merészebb vagy a letisztult darabokat szereted jobban?

- Szeretek mindkettőben gondolkodni. A letisztult daraboktól a precizitást és a tiszta, őszinte szépséget várom el. Ezekben az a legjobb, hogy miközben tervezek, magam is megtisztulok és megnyugszom. Van olyan időszakom is, hogy pezsgek. Merészségemet inkább csak papíron fejezem ki, amit eddig bemutattam a munkáim közül, inkább letisztultak voltak.

Cikk kép

- Igaznak tartod azt a mondást, hogy a ,,ruha teszi az embert”?

- Nagyon szeretek ezzel a témával foglalkozni, és sokat olvasok divatszociológiával kapcsolatban. Van saját véleményem erről, szerintem nagyon érdekes dolgokat lehet megtudni az emberekről, a ruhán keresztül. Valójában csak akkor tartom igaznak, hogy “a ruha teszi az embert”, ha a ruha vagy a divat uralkodik az emberen és nem fordítva. Egy ruha mindig jelent valamit viselőjén.

- Mit adott neked ez a szakma?

- Saját magamnak is hihetetlennek tűnik, de a divat tanít engem gondolkodni. Alaphangulatot ad az életemnek, előre visz és boldoggá tesz.

Cikk kép

Forrás: Newsroom communicator