- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Együtt a koraszülöttekért

Horti Krisztina

2023. 02. 01. 10:07

2018-as adatok szerint a világon minden tizedik terhesség koraszüléssel végződik, Szerbiában és Magyarországon a statisztikai adatok szerint 8-9% rá az esély.

Idő előtti születésről akkor beszélünk, ha a gyermek a 37. gesztációs hét előtt születik, vagy a születési súlya nem éri el a 2500 grammot. Milyen hatással van a gyermek egészségére az idő előtti születés és a nélkülözhetetlen életbenmaradási folyamat? A családi támogatáson és a sorstársak történetein túl hogyan maradhat erős még az érintett anyuka? Többek között ezekre a kérdésekre próbál meg választ adni az alábbi riport.

Szarka Mándity Krisztina kislánya is a vártnál korábban született, az anyuka mesélt nekünk történetükről, illetve arról, hogyan indult el Zentán az első program a koraszülöttekért:

Elmesélné a történetüket?
- Úgy indult az egész utunk, hogy 2020 nyarán nagy sietséggel megszületett a kislányunk, és semmit nem tudtunk, hogy mekkorák a túlélési esélyeink. Hosszú időt töltöttünk kórházban, számára ez 80 napot jelentett, én sajnos a koronavírus miatt csak később csatlakozhattam hozzá. Nagyjából 2 kilogramm volt, amikor hazajöhettünk. Mára már sokat erősödött, jelenleg 2 éves, még nem kezdett el beszélni, helyette viszont dúdolgat.

Önt mi segítette át ezen a nehéz időszakon?
- A kórházi időszakra sok erőt adott, hogy éppen akkor mentálhigiénés segítő továbbképzésen vettem részt, ahol megtanultuk, hogy mindenkiben ott van a tudás, hogy hogyan tudjuk a saját problémáinkat megoldani, illetve a képesség, hogy megtaláljuk a belső kapaszkodókat. Szerintem így tudtam egészségesen kijönni ebből az egészből.

Mikor emlékeztek meg először a koraszülöttekről kisvárosunkban, Zentán?
- A két éves tanfolyam során, volt egy feladat, mentálhigiénés projekt, és akkor kis csoportos kortárs segítő beszélgetések zajlottak koraszülésben érintett anyukákkal. Ez volt a magja annak a kezdeményezésnek, hogy Zenta is megemlékezzen a koraszülöttek világnapjáról. Saját ötletemből sorstárs édesanyákkal összefogva együtt valósítottuk meg a programot a Zentai baba-mama klub keretein belül. 2021-ben történt először lila-esemény Zentán, amikor faültetést, virágültetést és sétát tartottunk a koraszülöttekért.

Hogyan segíthetünk mi, azon személyek a koraszülötteknek, akiket közvetlenül nem érint a dolog?
- A koraszülött babákat véradással lehet támogatni, erre pedig Zentán a Vöröskereszt nyújt lehetőséget.

Általánosságban a koraszülésről és a nélkülözhetetlen reakciós folyamatról kérdeztem Dr. Muškinja Montányi Gabriellát, gyermekgyógyászt, újszülöttgyógyászt.

Milyen kiváltó okai lehetnek a koraszülésnek?
- A koraszülésnek lehetnek anyai okai, gyermek által okozott okok, és történhet a burok korai repedése miatt, amit leginkább fertőzések okoznak. Nagyon sok esetben nem lehet ismerni a kiváltó okokat.

Ha idő előtt beindul a szülés, mi a lehető legjobb reakciós folyamat? Mi az a tempó, melyek azok a procedúrák, amelyeket be kell tartani?
- Ha fennáll a koraszülés eshetősége, mihamarabb orvoshoz kell fordulni. A kihűlés veszélye fennáll a nemkialakult zsírpárna hiányában. Nem minden intézmény rendelkezik szurfaktanttal, ami a légzőrendszer éretlenségét tudná helyreállítani. Ahhoz, hogy az inkubátoros mentőautó ideérjen Zentára, több óra kell, és az idő a koraszülöttnél döntő lehet.

Mik a koraszülöttek kilátásai?
- Úgy gondolom, hogy egyre több gyermek túléli ezt a hátrányos helyzetet. Korszerűbb gépek tudják segíteni a babák szükségleteit. Az orvosok képzése is sokkal fejlettebb, és ez hozzájárul a komplikációmentes ellátáshoz.

Mikor nem szükséges a koraszülött kisbabát inkubátorba helyezni? Milyen negatív hozadéka lehet a koraszülöttségnek?
- Nem minden koraszülött gyermeket kell inkubátorba tenni. Ha az újszülött megközelítőleg 2500 gramm, jók a légzési paraméterek, szívritmusa megtartott, el lehet kezdeni a szájon keresztüli táplálást kifejt anyatejjel vagy koraszülöttnek való tápszerrel. Az inkubátorok manapság jól felépített segédeszközök. Régen sok gyereknek a magas oxigénszint miatt megsérült a szemük - retinopátia alakult ki. Ma már biztonsági rendszerek védik a gyermekeket az oxigén túladagolásától. Lehetőséget biztosítanak a baba ellenőrzésére. Folyamatosan kapunk információt a légzés számáról, szívritmusról, EKG-t látunk folyamatosan, és az oxigénszintet is meghatározhatjuk nem invazív érzékelőkkel. Mozgatás nélkül meg tudjuk határozni a baba súlyát. A gépek pittyegése, a folyamatos fény okozhat negatív hatást a koraszülöttre.

Hogyan tapasztalta, az emberek miképp vélekednek a koraszülésről?
- A koraszülöttek világnapja kapcsán elhangzott, hogy nem tartják szégyennek a koraszülést. 38 év munka után sem mondhatom, hogy bármikor is megfordult volna a fejemben a szégyen szó.

Forrás: Newsroom Communicator