- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Elsuhanó hétköznapok

Kalinka Tamás

2022. 06. 13. 17:48

Felgyorsult világban élünk. Gyakran hallhatjuk manapság ezt a mondatot, mely már-már közhellyé vált. Ezek szerint mégiscsak nagy felismerés rejlik benne. De megéri-e tartani a felgyorsult világ ritmusát? Miért lenne gond, ha lemaradnánk kicsit?

Hétfő. Számos ember rémálma. Egy bal lábbal kelés és egy sietve, idegeskedve elfogyasztott reggeli után már kezdődhet is a hét. Semmi kedvünk bemenni a munkahelyre vagy az iskolába, de mégis megtesszük. Félve a mulasztás következményeitől, a megélhetésünk elvesztésétől, csaknem minden hétfő reggel útra kelünk.
A hétköznapokra eső ünnepek, például szülinapok, évfordulók vagy névnapok már nem is olyan érdekesek, hisz nem lehet őket igazán megünnepelni... majd csak a hétvégén. Egy családi ebéd is kész csoda lenne kedden vagy szerdán, hisz mindenki vagy az iskolában, vagy a munkahelyen tartózkodik, s mire a család hazaér, már senkinek sincs kedve ebédet (vagyis vacsorát) főzni, hát még mosogatni utána! Így a nagymamáink meséi, miszerint „délben, harangszókor az asztalon a meleg ebéd” már valóságos mítosszá váltak, hiszen ki van manapság otthon délben? És kinek lenne ideje és türelme egész délelőtt a konyhában ügyködni? Szóval igen, egy közös családi ebéd is már csak szombaton, vagy vasárnap lehetséges.
Régen egyes falvakban az esküvőket, lakodalmakat is hétköznap tartották. Ma ez már elképzelhetetlen. Hiába tehát az évszázados hagyomány, marad a hétvége.
Elmondható, hogy a modern ember Élete (a szó valódi értelmében) szinte kizárólag a hétvége napjaira korlátozódik. Ebben a 2-3 napban sűrűsödik össze minden: ilyenkor utazunk, szórakozunk, pihenünk vagy épp ilyenkor élünk hobbijainknak. Ilyenkor is sietünk, hogy a lehető legtöbb dolgot bepótoljuk, amit hétköznap elmulasztottunk. Nincs idő a szép, meghitt élményekre. Rohanni, loholni kell pénteken is, szombaton is, mert rohamosan közeleg a rémes hétfő reggel.
Most úgy tűnhet, hogy a hétköznapok ólomlábon járnak, a hétvégék pedig szárnyakon suhannak el. Később viszont, életünk alkonyán, már nem számoljuk majd a napokat, hanem csak azt, hogy mennyi Élet volt napjainkban, legyen az hétfő, vagy vasárnap.

Forrás: Newsroom Communicator