- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Leverage edu

Emlékezzünk az online oktatásra

Rózsa Krisztina

2022. 08. 22. 18:51

Két éve már, hogy először kellett az online oktatással szembenéznünk, akkor még ijedten, ma már rutinosabban állunk elé. Az online oktatásnak, ahogy a jelenlétinek is megvoltak a maga előnyei és hátrányai. A tanárok és a diákok részéről is. Sokan ütköztek nehézségekbe, új feladatokba. Ezekre a kihívásokra ma már csak visszaemlékezünk, jó vagy rossz érzéssel emlékezünk rájuk, és reménykedünk, hogy még egyszer nem kerül rá sor.

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző kar diákjai és oktatója is elmondta a tapasztalatait az elmúlt időszak kapcsán, hogyan élték még, mik voltak a nehézségek és a hátrányok.

Körtvélyesi Viktoria, másodéves tanító szakos hallgató:
- „ Számomra az online oktatás nem jelentett problémát, véleményem szerint ugyanolyan gördülékenyen tudtak haladni az órák, mint jelenlétiben, talán azok az órák jelentettek problémát, ahol szükség lett volna arra, hogy bemutassák a tanárok az adott gyakorlatot, vagy esetleg képzőművészet terén az elkészítési módot. Viszont szerintem könnyen áthidalták a problémát és találékonyak voltak, így találtak módot arra, hogy bemutassák nekünk ezen feladatokat, és meg is tudtuk érteni őket. Amennyiben bármilyen kérdésünk volt, elérhetőek voltak online, és tudtunk kérdezni minden esetben. Legfőbb előnye az online oktatásnak az volt, hogy sok esetben be tudtam osztani a saját időmet, és tudtam mellette dolgozni, valamint mivel nem kellett utaznom, így az arra szánt pénzt is meg tudtam spórolni. Hátránynak talán a szocializáció hiányát jelölném meg. Online elérhető volt mindenki, de mégis jobb érzés a valóságban találkozni a tanárainkkal és hallgatótársainkkal. Az igazat megvallva, én jól éltem meg az online oktatást, több időt tudtam magamra és a családomra szánni, valamint a munkára, viszont az egyetemi feladataimra is maradt időm.”

Tadián Viola, másodéves nevelő szakos hallgató:
- „Amikor bejött az online oktatás, épp fejeztem a középiskolát. Nagyon nehéz volt felkészülni az érettségire, átállni online-ra, mivel sok tanár nem igazán mozgott otthon az interneten, nekünk is új volt az egész, és problémásan indult. Először örültünk, hogy nem kell iskolába járni, de így nem volt egyszerű felkészülni az érettségire. Mire elkezdődött az egyetem, már mindenki belerázódott a helyzetbe, és gördülékenyebben ment az oktatás. Részben jó az online oktatás, részben nem. Jobb, mert úgy alakítjuk az időnket, ahogy szeretnénk, nem kellett bejárni, ezenkívül a tanárokkal is könnyebb volt egyeztetni, ha esetleg valakinek nem felelt meg az óra időpontja és hasonlók. Van olyan tárgy, amiből így például könnyebb volt levizsgázni. Viszont a tanulás szempontjából rosszabb. Én személy szerint jobban szeretek bejárni, jelen lenni az órákon. Megvan az az iskolai hangulat, jobban oda tudok figyelni a tananyagra, és azért teljesen más, mikor élőben hallgatjuk a tanárt, vagy laptopon keresztül. Online kevesebb dolog marad meg, sokan nem is figyelnek online órán, csak becsatlakoznak. Gond lehet az internetkapcsolattal, akadozik a tanár, nem halljuk, és ehhez hasonló dolgok nagyon tudják zavarni az embert a tanulásban és figyelésben. Igazából mindkettőnek vannak pozitív és negatív oldalai, de a jelenléti oktatás abból a szempontból jobb, mert könnyebb elsajátítani a tananyagot, jobban megértjük a tanárt, nem jöhet közbe semmilyen probléma az internetkapcsolattal, és megvan az az érzés, hogy igen, én iskolába járok, odafigyelek a tanárra.”


Dr. Hegedűs Katalin, német nyelvoktató:
- „Az online oktatás első pár hónapja számomra nagyon nehéz volt. Nem vagyok egy technikai zseni, megtanulni az újdonságokat nem volt könnyű. Idővel belejöttem. Az én szerencsém, hogy óráimat nem tömegek látogatják, hanem kis csoportok - így ugyanúgy zajlanak az óráim, mint "élőben". Igaz, néha besétál egy cica vagy valamelyik hallgató szomszédja renovál vagy éppen porszívóznak a másik szobában. De ilyesmi csak feldobja a hangulatot. Van pár évfolyam, ahol egy-egy szemeszter írásban zajlik, az se rossz megoldás, mert a szókincs, a szövegértés vagy íráskészség így is fejleszthető. A közösség és a közösség ereje semmivel nem pótolható. Az online oktatás működik, kiscsoportokban ideális és sikeres, de a hallgatók nem tartoznak közösségbe. Nem barátkoznak, nem ismerkednek, ami nagyon szomorú. Nyelvtanárként az online tanítás teljesen elfogadható, de személyesen nekem hiányzik az egyetem épülete, a hangzavar, a teli folyosók. Számtalan tankönyvem, nyelvvizsga felkészítő anyagom, szókincsfejlesztőm volt a Covid előtt, sajnos mind "papíron". Az online oktatásban ezek teljesen használhatatlanok. A lapok "lefényképezése" és kivetítése számomra szóba se jöhetett, az egy használhatatlan megoldásnak tűnt. Szerencsére gyorsan felfedeztem remek oldalakat, igaz fizetőseket, ahol ugyanolyan jó minőségű könyveket, anyagokat tudok letölteni, mint bármely jól felszerelt könyvesboltban. Ezeket az anyagokat továbbra is használni fogom. Így nem kell fénymásolnom, kevesebb papírt használunk, és a hallgatók a komplett könyvet megkaphatják.”

Forrás: Newsroom Communicator