- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Fiatalok és a televízió

Kolovity Edina

2022. 04. 30. 17:37

A fiatalok ma már jóval kevesebb időt töltenek a tévé előtt, mint az idősebb korosztály. A tinédzserek fogékonyabbak a tévénézés alternatíváira. Csökken az érdeklődés a hagyományos tévézés iránt, és ez felveti a kérdést, hogy vajon a jövőben véglegesen felváltja-e majd az online világ a televíziózást?

A fiatalabb korcsoport sokkal tudatosabban néz tévét, mint mások, mivel csak konkrét műsorok kedvéért kapcsolják be a készüléket. Ezért is igyekeznek a csatornák a tartalmat online is megjeleníteni. Az online tévés piacon kiváló színvonalú streamszolgáltatások dominálnak, köztük a Netflix, az Amazon Prime vagy a HBO GO.

A szabadkai Nagy Natália női fodrász ritkán szokott tévét nézni. Hetente kevesebb mint egy órát tölt a képernyő előtt, mivel a sorozatokat inkább a streaming szolgáltatásokon követi, mint például a Netflixen a Nagy Pénzrablást, vagy a Nyerd meg az életed című telenovellát.

– Nem nézek semmilyen tévécsatornát, esetleg csak becsatlakozom éppen abba a műsorba, amit a szüleim néznek. Ez általában valamilyen vígjátéksorozat. Kedvenc filmem a John Wick, amit szívesen néznék a tévében, de mivel sok a reklám, nem tudom megszakítás nélkül megnézni. Azokat a tartalmakat, amik érdekelnek, sokkal egyszerűbben elérhetem az interneten, bármikor. Már a TV csatornák híradói is megtalálhatóak különböző oldalakon, és filmeket, illetve sorozatokat is könnyen elérhetek online, így szerintem a tévé helyettesíthető akár egy mobiltelefonnal is.

Cikk kép

Rajčić Petra a szabadkai Lazar Nešić középiskola tanulója, ideje nagy részét a laptop előtt tölti, de szívesen néz televíziót is. Nagyon szeret az interneten filmeket és sorozatokat nézni. Rengeteg szérián van már túl, és a legkedvesebbek számára a Farkasbőrben, a Walking Dead és a Vámpírnaplók.

– Leginkább sportműsorokat nézek a tévében. Szeretem a versenyeket folyamatosan követni. Úgy gondolom, hogy a sport nagyban befolyásolja a közösségi életet. Rendszerint focit és Forma-1-et nézek, de emellett még a TV2 műsorait is követem. Olykor viszont az ilyen csatornákon kicsit idegesítőnek találom, hogy a reklám több ideig tart, mint maga a műsor.

Cikk kép

Balázs Zita az MTTK hallgatója, családjában hagyomány, hogy minden este leülnek tévézni. Általában be van osztva, hogy a TV2 csatornán vagy az RTL Klubon mikor mit néznek.

– A valóságshowkat és a különböző magyar sorozatokat nézzük, mint például a Keresztanyut, vagy a Doktor Balatont. Emellett a tehetségkutatókat részesítem előnyben, amikor hétköznapokon tévét nézek. A Sztárban sztár és az X-Faktor kihagyhatatlan programnak számít a hétvégeken. Hamarosan indul két újabb sorozat is, amikre kíváncsi vagyok. Nagyon szeretem a krimiket vagy a romantikus kategóriájú filmeket, és szívesen megnéznék a Szürke ötven árnyalatához hasonló filmet a tévében is, ha lenne rá lehetőség. Ha eljön hozzám a barátom, akkor nem a televízión nézünk valamit, hanem a számítógépen. Egy biztos, hogy a tévét én soha nem cserélném le, annak ellenére, hogy más készüléken is nézhetünk ilyesmit.

Cikk kép

A fiatalokat általában nem érdeklik a komoly műfajok, mint a dokumentumfilm, ők inkább az animált filmekért, vagy a realitykért vannak oda. Ezeket a humoros jellegű műsorokat a fiatalok kapcsolattartás szempontjából jobban szeretik közösségben nézni, mivel fontosnak tartják, hogy a látottakat megbeszéljék.

Forrás: Newsroom Communicator