- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Gyerekek, mobiltelefon, számítógép

Kovács Laura

2021. 04. 06. 11:21

A mobiltelefon- és számítógép-használat a gyerekek körében is egyre elterjedtebb: legtöbben már egészen kisgyerekkorban használják ezeket a készülékeket. Ártalmas lehet ez a gyerekek számára? Mennyire használják megfelelően, tudatosan?

Egyre többször látni kisgyerekek kezében mobiltelefont. Az viszont egészen ritka jelenségnek számít, ha azt látjuk, a gyerekek együtt játszanak a szabadban.
A fiatalok számára elengedhetetlen a mobiltelefon és a számítógép, főleg most, hogy egyre többen az online térbe kényszerülnek az iskolapad helyett.A kispiaci Szabó Fanni szerint a mobiltelefon sokban megkönnyíti a tanulást, hiszen bármikor rákereshet egy-egy ismeretlen fogalomra az interneten. A tanulás mellett szórakozásra, a barátokkal való kapcsolattartásra is használja készülékét.

Szabó Fanni, tanuló, Móricz Zsigmond Általános Iskola, Kispiac: – Általában kommunikációra használom, mivel vannak olyan barátaim, ismerőseim, akikkel nem tudok napi szinten találkozni. Szórakozás céljából is szoktam használni, valamiféle unaloműzőként, és persze most az online oktatás miatt a tanulásra leginkább, hiszen csak itt tudok a tanáraimmal konzultálni. Megpróbálok a lehető legjobban felkészülni a közelgő érettségire.Sokban megkönnyíti a tanulásom az, hogy bárminek utána tudok nézni, csak egy kis keresgélés kell, és máris választ kapok sok kérdésemmel kapcsolatban. De van, amire nem az interneten, hanem a tankönyvekben találok választ– tette hozzá Fanni.Majoros Ágnes egy nyolcéves kisfiú édesanyja. Megengedi a mobiltelefon, számítógép használatát fiának, ám nagyon odafigyel arra, hogy a gyereke mire és miként használja.

Majoros Ágnes, édesanya: – Megengedem neki, hogy leüljön a számítógép elé, nem tilthatom meg, mert a barátai is már használják, de nagyon ügyelek arra, hogy mit csinál, miket játszik, vagy éppen milyen videókat néz.

Ágnes véleménye szerint az sem jó, ha megtiltjuk a gyereknek az elektronikus eszközök használatát, de viszont azt sem szabad megengedni, hogy egész nap ott üljön a gép előtt, vagy a telefonon lógjon. Buzdítani kell a gyerekeket, hogy ha szép idő van, akkor inkább kint játsszanak a szabadban.A mobiltelefon, a számítógép helytelen használata káros lehet a gyerekekre nézve, ugyanakkor van pozitív oldala is ezeknek az eszközöknek, ha megfelelő módon kezelik őket. Sors Knapik Tamara tanárnő, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola tanára úgy véli, a káros hatás nagy mértékben függ attól is, hogy a gyerekek mire használják készülékeiket.

Sors Knapik Tamara, tanárnő, Kárász Karolina Általános Iskola, Horgos:
– Attól függ, hogy mire használják, lehet káros hatással, hogyha agresszív dolgokra használják, vagy olyan meséket néznek, tartalmakat olvasnak. A kisgyerekekre úgyszintén, meg igazából minden korosztályra, akik nagyon sokat ülnek a számítógép, mobiltelefon előtt – visszafejlődéshez vezethet.


A tanárnő elmondta, ő maga is használja a gyerekekkel a mobiltelefont különböző feladatoknál, mivel már egyre inkább az interneten néznek utána dolgoknak, nem pedig könyvekben. Szerinte szükség van arra, hogy tudják használni, mivel a mai világban nem tudnak érvényesülni anélkül. Mint mondja, az online oktatásban is nagy segítségükre van a mobiltelefon, a számítógép. Ugyanakkor figyelmeztetett a távoktatás hátulütőire is, mivel a gyerekek nagyon jól ismerik a technikai trükköket, és vissza is élhetnek ezzel a tudással, amivel ő maga is szembesült már.

– Múltkor az egyik osztályban el akarták velem hitetni, hogy ők nem kapták meg a Google Tanteremben a feladatot, és nem tudtak felkészülni az órára. Akkor mondtam nekik, hogy vegyétek elő a telefont, és mutassátok meg nekem a Tantermet, hogy nem kaptátok meg, de mindenkinek volt rá kifogása, hogy miért nem tudja megmutatni. A végén kiderült, hogy a feladatot megkapták, csak összebeszéltek... De nem tudtak túljárni az eszemen. Az oktatást megkönnyíti, de a diákok néha visszaélnek a helyzettel.

Gyakori mobiltelefon-használat esetén egy idő után akár kialakulhat mobiltelefon-függőség is – tudtuk meg Grabovác Beáta egyetemi tanártól, aki pszichológiát tanít a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.Beáta szerint gyermekkorban a mobiltelefonhoz a használat kezdetekor újdonsági hatás kapcsolódhat. Ilyenkor a gyermek az eszközt gyakrabban használja, nézegeti, mert újonnan vásárolták számára. Ezután egyfajta adaptációs időszak következik, a felhasználó és az őt körülvevő emberek részéről is, ez egy új kommunikációs lehetőség. A szakember szerint vannak bizonyos jelek, amelyek függőségre utalnak az elektronikus eszközök vonatkozásában.

Dr.Grabovác Beáta, egyetemi tanár: – Az addikció kezdetére utalhat többek között a tolerancia megjelenése, tehát egyre több hívásra vagy sms-re van valakinek szüksége ahhoz, hogy emelkedjen a boldogságszintje, és jól érezze magát. Emellett mutatkozhatnak absztinenciális jelek, mint például erős szorongás, harag, idegesség, stb., ha lemerül a mobil.

A gyakori mobilhasználat lehet egyes patológiás folyamatok következménye is, mint például depresszió, szociális szorongás, de megeshet az is, hogy a mobiltelefon csak eszköz különböző szükségletek kielégítésére, például játékok játszására.

Forrás: Newsroom Communicator