- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Entertainment Weekly

Halloweenre Jeffrey Dahmernek öltözni?!

Molnár Emese

2022. 10. 30. 01:00

A 90-es évek egyik legkegyetlenebb amerikai sorozatgyilkosának életéről készítettek Netflixes sorozatot. A filmet vegyes érzelmekkel fogadta a nagyközönség.

Az említett sorozatgyilkos Jeffrey Dahmer, akinek nevét valószínűleg már hallhattuk Eminem, Katy Perry vagy Kesha dalában, csak éppen nem tűnt fel, vagy nem tudtuk, hogy kiről is van szó. Ezek a zenék tele vannak olyan hasonlatokkal, mint például, hogy „megeszi a szíved, mint Jeffrey Dahmer”, ebből következtethetünk, hogy nem véletlen használtam rá az egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkos jelzőt. Most nem a sorozatról lesz inkább szó, hanem annak visszhangjáról, ami sok szempontból visszataszítóvá vált.
Dahmer 17 férfi és fiú életét ontotta ki brutális módon, amit végigkövethetünk a sorozatban, de emellett helyet kap még a zűrös családi légköre, valamint a harc, amit önmagával folytatott. Jeffet Evan Peters alakítja, akit már páran ismerhetnek az American Horror Story sorozatból. A karaktert jól hozta le, látszott rajta, hogy teljesen átszellemült a szerepéhez. Az ismerőseim, akik látták már a sorozatot, bevallották, hogy néhány jelenet még az elérzékenyülést is kiváltotta belőlük. Nem beszélve a többi szereplőről, akik szintén nagyszerűen teljesítették a feladatukat. Talán nem is az a legborzasztóbb, hogy egy ilyen emberről készítettek sorozatot, hanem az, ahogyan a nézők mindezt lereagálták.
A készítők valószínűleg tudták, hogy mit eredményez, ha egy ilyen jóképű színészt választanak a főszerephez. Számítani lehetett rá, hogy szinte mindenki rajongani fog a valós(!) személyért, mert Peters játsza, teljesen elfelejtve azt, hogy mindez valóban megtörtént, az áldozatokról nem is beszélve. Szerintem sokan, ugyanúgy, mint én, nem hallottak Jeffrey Dahmerről, ezért is vált ennyire felkapottá az utóbbi időben ez a harminc éves sztori. Mint a lavina, úgy zúdult rám a sok TikTok videó arról, hogy „úristen, de sajnálom Jeff Dahmert, egyáltalán nem ezt érdemelte”. Hanem mit? Magyarázzátok meg kérlek! Attól, hogy láttatok egy sorozatot róla, ami próbálja kicsit jónak beállítani ezt az embert, még nem lett volna jobb senkinek, ha például szabadul a börtönből annak idején.
A másik ilyen, amikor azt mondják, hogy ez milyen jó sorozat lett. Jó, abban egyetértek, hogy jól összeállították, de általában ezek az emberek mind arra gondolnak, hogy Dahmer élete, milyen menő volt. Erről nem más, mint a Viszkis jut eszembe Magyarországról, akit ugyanúgy istenítettek, amiért túljárt a rendőrök eszén, de akkor is, a kettő nem teljes mértékben hasonlítható össze. Az egyik tudatosan rabolt ki bankokat, a másik pedig meggondolatlanul ölt meg embereket. Egyik sem jó, de az emberek hasonló rajongása mindkét személy iránt hihetetlen.
Ezenkívül sokan példaképként tekintenek rá, és már azt tervezgetik, hogy szőke parókában, sárga lencséjű szemüvegben és kockás ingben állítanának be idén egy halloween-i buliba. Inkább öltözzetek be Supermannek, aki legalább jót tett az emberekkel, csak sajnos ő egy kitalált karakter.
Végezetül, miután kipanaszkodtam magam az emberek „fangirling” magatartásával kapcsolatban, egy mondatban foglalnám össze az egész Dahmer ügyet: a sorozat jó, Jeffrey Dahmer nem!

Forrás: Newsroom Communicator