- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Csokonai Vitéz Mihály Á.I. Facebook

Két héttel hosszabb nyári szünet, vagy mégsem?

Horváth Tamás

2023. 06. 14. 16:26

A legújabb kormánydöntés értelmében június 6-án befejeződött Szerbiában a tanév az általános- és középiskolások számára. Az eredetileg június 20-áig tervezett iskolaév ezáltal két héttel lett rövidebb.

Az Oktatásügyi Minisztérium 2-án, pénteken hozta nyilvánosságra az erről szóló határozatot, így a tanároknak kevesebb mint négy nap állt rendelkezésükre, hogy lezárják a diákok jegyeit. Azonban az osztálytermek nyitva állnak azok a diákok előtt, akik javítani szeretnének, vagy csupán gyakorolni óhajtanak. Erre az eredetileg kitűzött tanévzárásig van lehetőségük. Azt, hogy miért is vetettek véget váratlanul a tanévnek, az illetékesek a május 3-án történt lövöldözéssel magyarázzák, amely egy belgrádi általános iskolában történt.
Ám mennyire volt ez jó döntés a minisztérium részéről? Ilyen formában akarják feldolgozni az egy hónapja bekövetkezett tragédiát, vagy miben segíti ez a diákokat? Horváth Csilla osztálytanító úgy véli, hogy átgondolatlan döntés született.

- Szerintem ez egy átgondolatlan döntés volt a minisztérium részéről, mivel a pedagógusok álláspontját, mint oly sokszor, figyelmen kívül hagyták. Teljes mértékben váratlanul ért bennünket a határozat. Nagyon rövid idő alatt kellett megtalálnunk a megfelelő megoldást a folytatáshoz. Négy nap állt a rendelkezésünkre a hétvégét is beleértve, hogy ajánlatot tegyünk az év végi osztályzatokra. A felsős tanároknak okozta a legnagyobb fejtörést ez a határozat. Az alsó osztályokban kicsit könnyebb dolguk van a tanítóknak. Talán én vagyok a legkönnyebb helyzetben, mivel első osztályban nincs számbeli osztályzás. Könnyebben ki tudom értékelni a tanulók teljesítményét, akár két héttel korábban is a tervezettnél.

Hogy mi lesz az át nem vett tananyaggal? - Csilla erre is választ adott:

- Csak jegyek lezárásával kapcsolatban kaptunk utasításokat. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradt időben, tehát június 20-áig, a tanulónak joga van javítani, ha az ajánlott osztályzat nem felel meg a számára. Arról viszont, hogy miként pótoljuk be az elmaradt tananyagot, egyelőre semmi utasítást nem kaptunk. Én személy szerint úgy tervezem, hogy a második osztályt az első osztályban kimaradt tananyag pótlásával fogjuk kezdeni, hiszen egy házra is csak akkor tudjuk feltenni a tetőt, ha már felépítettük a falakat.

Kőrösi Aleksandra gyermeke most fejezte a 4. osztályt. Szerinte, aki követi egy kicsit is az országban zajlott eseményeket, ismertetni tudja azt a gyermekével.

- A tanulmányokra nem hatott ki, mivel közel volt az év vége, nem ez a két hét alatt váltják meg a világot. Bár meglepett mindannyiunkat ez a hirtelen döntés, aki képben van a jelenlegi történésekkel az országban, az fel tudja világosítani a gyerekét, hogy mi miért történt, és a gyerek fel is foghatja azt.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a kamaszok nem fognak ezentúl arra gondolni, hogy lövöldözés egyenlő tanévzárás? Döme Ágnes, iskolapszichológus úgy véli, inkább azon legyen a hangsúly a szülőknél, hogy meghallgassák gyermekeik gondolatait és érzéseit:

- Inkább a szülők azok, akiknek problémát jelent a hirtelen jött tanévzárás. A bejáródott napirend, időbeosztás felborult, gyorsan kellett alkalmazkodni az új helyzethez. Elsősorban azoknak a családoknak okozhatott ez nehézséget, ahol kisiskolás gyermek/gyermekek vannak, akiknek a felügyeletét meg kell oldani.

Ilyen esetekben a szülőknek fejtörést okozhat az, hogy gyermekük mit is érzékel a környezetéből, megérti-e a belgrádi tragédiát, és összeköti-e azt az iskolával? Ágnes fontosnak tartja, hogy ezt megbeszéljük a gyerekekkel.

- A kisiskolások már nem csak a szülőktől, a családtagoktól informálódnak a világ eseményeiről. Fontos, hogy a gyermekkel beszéljünk arról, ami körülöttük, velük történik úgy, hogy azt megértsék. Nem a részletek a fontosak, nem kell minden információt megosztanunk velük, inkább azon legyen a hangsúly, hogy meghallgassuk őket, hogy elmondhassák, ők hogyan gondolkodnak a történtekről, hogyan képzelik el azt. Segítsük őket abban, hogy megfogalmazzák az érzéseiket. A felsősök már igen, de a kisiskolások nem feltétlenül tudják összekapcsolni a korai tanévzárást a belgrádi tragédiával.

Hogy mennyire lesz tele ötösökkel a tanulók bizonyítványa, még ugyan kérdéses, ám az már biztos, hogy a gyerekek fél lábbal a nyári szünetben vannak, ahol a szabadidejüket remélhetőleg hasznosan fogják eltölteni.

Forrás: Newsroom Communicator