- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Viakter Olga, VIFÓ Education

Magyar lány a fagyos Kanadában

Dudás Benjámin

2021. 12. 23. 20:48

A tizedik VIK konferenciát Viakter Olga nyitotta meg. Vele készült a következő interjú, melyben mesél nekünk az életéről, a céljairól és a VIFÓ-ról.

- Mivel foglalkozol? Mesélj magadról pár szóban!

- Felsőhegyről származom, de már három éve Kanadában élek. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon fejeztem, aztán pedig Szegeden folytattam tanulmányaimat, a Neveléstudományi Intézetben. Aztán hosszú kalandozás után eljutottam Kanadába, ott pedig marketinggel foglalkozom.- Mi ösztönzött annak idején arra, hogy csatlakozz a VIFÓ-hoz?

- 2015-ben csatlakoztam Csíkos Tibor hatására, mert egyébként is már sok más egyesületnek, csoportnak voltam a tagja. Többek között az MTTK HÖK elnöke voltam egy évig. Mivel már más szervezetekben is aktívkodtam, akkor a Tibi kért meg, hogy csatlakozzak a VIFÓ-hoz, és azt hiszem 2015-2019 nyaráig voltam a tagja. Mostmár Kanadában élek, így nem egyszerű hazautazgatni.- Szerinted miért fontos a VIFÓ konferencia?

- Ez a rendezvény a fiataloknak ad lehetőséget, hogy kiálljanak, megmutassák magukat, megosszák tapasztalataikat és véleményüket, ezáltal hasznos tudással szolgáljanak a kortársaiknak.

- Hogy történt, hogy végül Kanadában kötöttél ki?

- A VIFÓ-val voltunk két olyan rendezvényen, ahol a tanultak, hallottak ráébresztettek arra, hogy nem tarthatom vissza a kíváncsiságom és kicsit távolabbra kell, hogy menjek. Akkor épp Szegeden volt egy egyetemi munkám, a doktorimra készültem, és azt így egyszerűen csak leváltottam egy angliai munkára. Ráadásul úgy, hogy abszolút nem tudtam angolul. Ott nagyon sok mindent megtapasztaltam és megszerettem, de még mindig nagyon kíváncsi voltam. 2018-ban jelentkeztem a Kőrösi Csoma Sándor programba, és azon keresztül sikerült Kanadába jutnom magyar nyelvet tanítani, valamint rendezvényeket szervezni.

- Mi motivál általában?

- Fontos lenne, hogy mindenki megtalálja a kellő motivációt ahhoz, amit éppen csinál. Amit magunkért teszünk, azza együtt fejlődünk is, közben pedig valamit vissza tudunk adni a közösségnek, és valahol jót is teszünk. Tehát ez az ami minden egyes csoportosulásnál vagy egyesületnél motivál, ahol voltam.- Mik a céljaid a jövőre nézve?

- Az első célom, hogy ott legyek jövőre a Vajdasági Szabadegyetemen - már csak látógatóként. Valamint, hogy tudjak továbbra is hazajönni legalább évente egyszer. Továbbá, hogy a VIFÓ és a vajdasági magyar kultúra az életem része legyen.

Forrás: Newsroom Communicator