- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Megemlékezés az MTTK-n

Kalinka Tamás

2021. 10. 26. 19:14

Megemlékezést tartottak október 26-án a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében a neves etnográfus, Penavin Olga halálának 20. évfordulója alkalmából.

A Kis Lajos Néprajzi Társaság Al-Duna Műhelyének bemutatója után a jelenlévők Penavin Olga néprajzkutatóra emlékeztek, aki 20 éve, 2001. október 25-én távozott az élők sorából Újvidéken.

Penavin-Borsy Olga nyelvész, etnográfus és egyetemi tanár 1916-ban született Debrecenben, a Bölcsészettudományi Kar latin–magyar–olasz szakát 1940-ben szülővárosában végezte el. 1941 és 1947 között Szabadkán volt gimnáziumi tanár, majd később az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékének docense lett. Számos publikációja jelent meg, szakmájában ma is nagyra becsülik munkásságát.

A megemlékezésen a kar hallgatói mellett jelen voltak tanárok, illetve a Kis Lajos Néprajzi Társaság tagjai is.Dr. Szőke Anna néprajzkutató a következőképp nyilatkozott Penavin Olga munkásságáról.

– A folklór területén egyszerűen nem hagyhatjuk ki Penavin Olgát, ő az egyik legnagyobb szólásgyűjtőnk, népmesegyűjtőnk. Nekünk, a Kis Lajos Néprajzi Társaságnak, alapelvünk, hogy a nagyjainkat nem hagyjuk feledésbe merülni. Ő a közelmúltban még köztünk volt, sokunkat tanított is az egyetemen. Penavin Olga megkerülhetetlen, amennyiben valaki néprajzzal szeretne foglalkozni.

Dr. Raffai Judit néprajzkutató, karunk oktatója is hasonlóképp véledett Penavinról.

– Penavin Olga a vajdasági néprajz aranykorában dolgozhatott, az ő életében kezdődtek meg az igazán komoly kutatások. Szinte az összes vajdasági településen járt, népmeséket, szólásokat és közmondásokat gyűjtött. Úgy gondolom, hogy az ő óriási hagyatéka nagyon fontos az utókor számára.

Forrás: Newsroom Communicator