- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

„Mi is a rendszer hívei vagyunk”

Fekete Laura

2024. 03. 23. 10:34

Az ember társas lény, ezért azt mondják, olyanok vagyunk, mint a birkák: csoportban járunk. Sokan ezzel a ténnyel dacolva azt állítják, hogy különlegesek, de a társadalom és a környezetünk jobban befolyásol minket, mint ahogy azt mi gondolnánk.

A történelemkönyveket bárhol kinyithatjuk, minden fejezetben találunk rá példát, hogy a rendszer, és az emberek valahova tartozásának vágya miként befolyásolta a történelem alakulását, sőt a világ manapság is így működik. Ha egy ,,nagyember" azt mondja, hogy a vörös hajú emberek boszorkányok és Istennek nem tetszene az, ha pogány emberek mászkálnának a faluban, akkor mindenki nyugodt lelkiismerettel küldené a halálba a szomszédját. Ha az iskolában valaki először lép be a pubertáskorba, és elsőnek kezd szőrösödni a lába, akkor kinevetik. Ha valaki egyedül megy végig a folyosón és egész nap nem beszél senkivel, mert így kényelmes számára, akkor a lesújtó tekintetek mellett valószínűleg a mamájától is megkapja azt, hogy nem kell mindig különcködni.
Felettébb érdekes, hogy például az alkohol mennyire befolyásolja az emberek véleményét valakiről. Ha figyelünk, észre lehet venni, hogy ha valaki pozitív benyomást akar kelteni egy korabeli személynél, akkor már a beszélgetés elején szóba fog hozni pár „részeg történetet”. Máskor pedig, ha valaki ideges, valószínűleg azzal fog kérkedni, hogy hazamegy és megiszik valamit. Ez az élet rendje. Ha az ember nem követi a szabályokat és a csordát, akkor nagy eséllyel nem fogadják be a társadalomba.
Persze a politikáról sem szabad megfeledkezni. Egy újabb példa arra, hogy az élet bizonyos területein nem számít, milyen jól végzi valaki a munkáját, ha rosszat mond a vezérekre, és nem próbál beilleszkedni a rendszerbe, akkor – talán nem túl nyilvánvalóan, de mégis – hátrányokba fog ütközni. Elég csak a múlt századot figyelembe venni, akárki láthatja, hogy a rendszer, a vezetők és a különböző ideológiák, mennyi bonyodalmat okoztak az emberek számára. Attól, hogy jelen pillanatban az egész világ csak a túlzó emberszeretetet közvetíti, még a problémák nem oldódnak meg. Ráadásul ismételten ott tartunk, hogy ha valaki ellenszegül vagy véleményt nyilvánít, azt megtámadják még az interneten is, ezt nevezik ,,cancel culture-nek” (eltörléskultúra).
Igaz, a XXI. századra sokat változott a világ. Míg nagyanyáink továbbra is attól tartanak, hogy mit gondolnak a szomszédok, addig a fiatalabbak az internetnek köszönhetően már bátrabban fejezhetik ki önmagukat. Természetesen az sem lenne jó a társadalomnak, ha mindenki azt csinálná, amihez épp kedve van, viszont jobb lenne, ha az embereknek félelem nélkül kimondhatnák azt, amit valójában éreznek és gondolnak. Sok mozgatórugó még ma sincs látható pozícióban a hétköznapi ember számára.
Valószínűleg az emberi természet is nagy szerepet játszik abban, hogy a „fekete bárányokat” sohasem fogadják be. Vagyis nem soha. Ha azt mondanám, hogy soha, akkor nem lenne jelentősége a címnek. Az emberek addig el fogják ítélni az általánostól eltérő viselkedési formát, amíg nem lesz több ember, aki bátran megmutatja a valóságot.

Forrás: Newsroom Communicator