- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Mit ünneplünk március 8-án?

Juhász Petra

2021. 03. 08. 09:24

Sokan csak úgy tekintenek március 8-ára, hogy ezen a napon a férfiak virággal kedveskednek nő ismerőseiknek. Miről is szól valójában a nemzetközi nőnap? Ennek az ünnepnek is egész történelme, sokak szerint pedig mély üzenete és tartalma van.

A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben nyilvánította hivatalos ünneppé az ENSZ. Az első nőnapot 1911-ben ünnepelték és 1913 óta esik március nyolcadikára.
A múlt század elején különböző politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmaknak köszönve lett március nyolcadika jelképesen a nőké. Akkoriban a legtöbb országban megnőtt a nők követelése szociális és gazdasági jogaikat illetően. Harcoltak a fizetésüket érintő hátrányos megkülönböztetés ellen is. Mindemellett pedig a politikai választójogért is alaposan meg kellett küzdeniük.
A nemzetközi nőnapot először az Egyesült Államokban tartották meg 1909-ben. A következő évben Koppenhágában a Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson javasolták, hogy világszerte minden évben legyen egy olyan nap, amelyet a nőknek szentelnek. Az 1980-as évektől kezdve ezen a napon felvonulásokon hívják fel a figyelmet a nők kiszolgáltatottságára, a nők elleni erőszakra.
A tiszteletet nő ismerőseink felé jelképezheti egy szál virág, valamilyen apró figyelmesség, de leginkább kívánatos formája nem merülhet ki jelképes ajándékok kiosztásában a "gyengébbik" nem képviselőinek. A nők sokat harcoltak a társadalomban jelenleg betöltött szerepük és helyük kivívásáért, de még mindig megtapasztalják a hátrányos megkülönböztetést, ugyanannyi vagy ugyanolyan munkáért kevesebb pénzt kapnak, és sokkal gyakrabban esnek áldozatul családon belüli erőszaknak, mint férfi társaik. A nőket mindezért támogatni kell jogaik megvalósítása, egyenjogúságuk kivívása terén – nem csak március 8-án.

Forrás: Newsroom Communicator