- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Facebook

Nagycsaládban élni

Krizsán Szabrina

2023. 01. 25. 10:45

Sok helyen olvashatjuk mennyire fontos a gyermekvállalás. A parlamentben is gyakori téma, s nem ritkán célja a politikai pontszerzés. Mi arra voltunk kiváncsiak, miért jó (vagy nem jó) nagycsaládban élni?

Vajdaságban a háromnál több gyermeket vállaló szülőket tekintik nagycsaládosoknak. Három gyermek, vagyis háromszor annyi tennivaló és probléma.

Vince Angélát, többgyermekes anyukát kérdeztem, milyen az élet három gyermekkel. Miért jó, ha több gyermeket vállalunk? Miben segít, ha valaki nagycsaládos egyesületi tag?

- Többnyire hangos az élet, és bonyolult is. Mindhárom gyermekemnek más személyisége van, és így nehezebb kezelni a különböző helyzeteket, de ezáltal lettem erősebb és tapasztaltabb. Azért jó, ha az ember nem csak egy gyermeket vállal, mert soha nem unalmas. Ugyanakkor megtanulnak osztozni mindenen, összetartóvá, szolidárissá és védelmezővé válnak egymásal szemben. A nagybetűs életben pedig bármikor ott lesznek egymásnak, mindig lesz kire számítani. Amikor egyedülálló szülő lettem, folyton dolgoztam, hogy meglegyenek a legszükségesebb dolgok, ezért a két idősebbre maradt a legkisebb gondozása és a házimunka. A nagycsaládos egyesület által több olyan lehetőség adódott, hogy eljuthattak olyan helyekre a gyerekek, amit én önerőből nem engedhettem volna meg, gondolok itt különböző táborokra, kirándulásokra, amit nagyon élveztek, sok barátra tettek szert.

Cikk kép

Vajdaságban a háromgyerekes szülők egyik támogatója a Vajdasági Nagycsaládosok Szövetsége (VANCSESZ), akik húsz éve töretlenül kiállnak a nagycsaládok mellett. Fodor Zoltán jelenlegi elnök mesélt a szövetség munkájáról és céljairól, különböző együttműködésekről más szervezetekkel.

- A szövetség célja az élet, az anyaság védelme, a nagycsaládos értékek felmutatása, a családok érdekvédelme és a közösségszervezés. A szövetségnek jelenleg tíz aktív és két újraszervezés alatti tagszervezete van. A Vancsesz fontos szerepet tölt be, mert hallathatja a hangját bizonyos dolgok elérése érdekében, ugyanakkor nagyobb tömegeket is megmozgathat a céljai elérése érdekében, véleményének a kinyilvánítására.
A külföldi együttműködő partnereink hasonló tevékenységet folytató civilszervezetek, egyesületek. Ide sorolnám az anyaországi Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét, a Családláncot, de kapcsolatot tartunk más magyarországi egyesületekkel, erdélyi és felvidéki nagycsaládos és egyéb civilszervezetekkel is.


A külföldi együttműködések elengedhetetlen kelléke a kapcsolatépítés. A szövetség egyik legrégebbi kapcsolatát a Csongrádi Nagycsaládos Egyesülettel ápolja. Erősné Szabó Mária, az egyesület elnöke mesélt az együttműködés fontosságáról és előnyeiről.

- Az együttműködés a nagycsaládos egyesületek ismerkedése, barátkozása során jött létre. Először az egymás országába való utazásokkal, később a különböző rendezvényeken megismerkedtünk - nem csak a családok, hanem a vezetők is így ismerték meg egymást. A beszélgetések alapján világossá vált, hogy egyformák vagyunk. Hasonló gondokkal, problémákkal küzdünk, hasonlóak a sikereink, örömeink is. Egy célért dolgozunk, az pedig a nagycsaládosok képviselete, jólétének biztosítása. Felsorolni sem tudnám, hány rendezvényen megfordultunk. Leginkább a családi napokon, közös kirándulásokon találkoztunk. Gyermektáborokban, továbbképzéseken, színházlátogatásokon. Volt, hogy egy harmadik országban találkoztunk ugyancsak nagycsaládos rendezvényen. Többek között jártunk Újvidéken a tartományi parlamentben, ahol a Vancsesz volt elnöke, Krizsán Vilmos rendezett egy nagyszabású eseményt.

Cikk kép
A csongrádi küldöttség a VANCSESZ 20. születésnapján

Bár világmegváltó eredményeket még nem ért el a VANCSESZ, de számos kedvezményt kiharcoltak a nagycsaládoknak. Olyan gyermekeket küldhettek balatoni táborozásra, akiknek egyéb okok miatt nem lett volna lehetőségük látni a „magyar tengert”. Gyermek és ifjúsági táborok során a fiatalok ismerkedhetnek, fejleszthetik önmagukat. A VANCSESZ tehát a támogatás mellett különböző lehetőségeket ad a nagycsaládoknak, ami pedig a legfontosabb: felhívja a figyelmet a család fontosságára.

Cikk kép
Balatoni táborozás
Forrás: Newsroom Communicator