- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pannon RTV

Napi 1200 adag meleg étel a szabadkai népkonyhán

Dudás Norbert

2021. 04. 13. 15:56

28 éves lett Vajdaság legnagyobb népkonyhája, a szabadkai. Naponta 1200 adagot készítenek a rászorulók részére. Hogy kik jogosultak rá? Milyen ételt kapnak? Kik a támogatók? Az alábbi riportban megtudhatják.

Szerbiában napi szinten több, mint 34460 személy kap meleg ételt a népkonyhának köszönhetően, ennek egyharmada kiskorú. A szabadkai naponta 1200 rászorulónak készít ebédet. A jogosultakat a városi szociális munkaközpont választja ki, ők is állítják össze a népkonyha listáját. A melegételt Szabadkán minden nap 33 helyi közösségbe szállítják. Virovkić Ivan, palicsi lakos már hét éve igényli a napi adagot. Mint mondja, nagy segitség ez számára.

Virovkić Ivan, Palics: – Meg vagyok vele elégedve, mert szükség van rá, mert sajnos én hemodialízisre járok, tehát minden másnap a kórházban vagyok, öt óra hosszát a gépeken. Igénylem, mert gyerekem is van, aki középiskolás, néha nem bírunk biztosítani neki főtt ételt, ezért nagyon jól jön ez a meleg étel, amit kapunk itt.A népkonyhát a Vöröskereszt üzemelteti. Jelenleg harmincnyolc időskorú önkéntes erősíti nap mint nap a segélyszervezet csapatát. Az önkéntesek egy része az étel elkészítésében segít. Ők minden nap már hajnali fél ötkor megkezdik az előkészületeket az étel elkészítéséhez. A csapat másik fele az ételt osztja a helyi közösségekben. Szűcs Veronika a Kertvárosban osztja az ételt, naponta 31 adagot.

Szűcs Veronika, önkéntes, Vöröskereszt, Szabadka: – Azért szeretek itt, mert szeretek az embereknek segíteni. Én szeretettel jövök, szeretettel osztom a népnek az ebédet. Nekem minden ember egyforma, nem számít, hogy ki hogyan van felöltözve. Hálás vagyok a Vöröskeresztnek, mert segítettek nekem. Négy éve itt vagyok, ameddig bírom, addig itt csinálom.

Bontya Katalin az étel elkészítésében és osztásában segít nap mint nap. Már öt éve önkénteskedik a Vöröskeresztnél.

Bontya Katalin, önkéntes, Vöröskereszt, Szabadka: – Szeretek itt dolgozni. Elsősorban azért, mert segíthetek a rászorulóknak. Minden nap közösen elkészítjük az ebédet. Nagyon jól esik látni, hogy az igénylők örülnek a kapott ételnek.A Szerbiai Vöröskereszttől a népkonyha 10 alapvető összetevőt kap, többek között rizst, babot, olajat, lisztet, illetve számos hozzávalót egyszerű ételek elkészítéséhez. A termelők is segítenek, gyümölcsöket és zöldségeket adományoznak. A szabadkai pékségek is kiveszik részüket, a népkonyha lisztet ajánl fel nekik, cserébe péksüteményeket és kenyeret készítenek. Amikor a stábunk a népkonyhán járt, már nagyban főzték az ebédet.

Nagy Erzsébet, szakács, Vöröskereszt, Szabadka: – Ma tésztával és különböző zöldségfélékből leves készül, kolbásszal, szalonnával sűrítettük. Minden nap különböző ételeket főzünk. Holnap krumplis paprikás lesz csirkével. Káposzta lesz szerdán, szóval minden nap változatos az étrend. Minden nap hús is van.A szabadkai népkonyhát több mint 10 éve támogatja a helyi önkormányzat – tudta meg stábunk Miodrag Varotól. A segélyszervezet szakmunkatársa elmondta, idén 32 millió dinárt adományozott Szabadka városa.

Miodrag Varo, szakmunkatárs, Vöröskereszt, Szabadka: – Általában a munkanélküliek, a kisnyugdíjasok, a nagycsaládosok kapják. Jelenleg 1200 személy szerepel a szabadkai Vöröskereszt népkonyhájának listáján. Pillanatnyilag több mint 240 kiskorú gyerek van, több mint 650 hatvanöt év feletti, a többi vagy munkanélküli, vagy kisnyugdíjas.

A szakmunkatárs azt is elmondta, hogy idén 135 éves lett a szabadkai Vöröskereszt. Jó érzéssel tölt el, hogy tudok segíteni a rászorulóknak, és amíg tehetem, addig biztosan azon leszek, hogy ezt folytassam – zárta mondandóját Miodrag Varo.

Forrás: Newsroom Communicator