- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Janez Katanec

Nem mindig a szomszéd fűje a zöldebb

Gábor Tímea

2021. 03. 04. 11:04

Az EcoKarma egy fiatalokból álló csoport, akik úgy érezték, nem nézhetik tovább tétlenül, hogy az emberek mit tesznek a környezetükkel. Interjúalanyom a csapat egyik tagja, Cvitkó Beatrix, 23 éves csantavéri fiatal. Beatrix művészeti középiskolát fejezett, majd Szegeden folytatta tanulmányait, most pedig az első tetováló üzletét szeretné megnyitni. Mindezek mellett szeret fényképeket és videókat készíteni.

– A művészet és a tetoválás mellett honnan és hogyan jött az ötlet, hogy tagja legyél ennek a csoportnak?

– A barátnőmmel, Kovács Pécskai Emesével a koronavírus alatt itthon ragadtunk, aminek örülök, mert mi mindig itthon terveztünk lenni. Emesével vicces videót szerettünk volna készíteni, amiben kitisztítjuk a Csík-ért, hogy megmutassuk az embereknek, ide érdemes visszajönni. Eközben néhány ismerősünk létrehozott egy internetes csoportot, és minket is megkerestek, mert tudták, hogy bennünket is érdekel a környezetvédelem. A csoportba beletettek mindenkit, akiről úgy gondolták érdekli a téma. Ez a létszám lecsökkent tíz főre. Jelenleg pedig 14 tagból áll az EcoKarma.

– Példaértékű, amit tesztek a faluért. Ki segít nektek ebben, hogy ezek az ötletek megvalósuljonak?

– Amit mi eddig csináltunk, azt mind önerőből tettük. Az első terv az volt, hogy Csantavéren legyen szelektív hulladékgyűjtés, ezt Bozsik Árpád találta ki. Mi pedig azt szerettük volna elérni, hogy legyenek megmozdulások is ennek érdekében, ültessünk füvet, fákat, tegyünk padokat, szemeteseket. Tegyünk azért, hogy Csantavér szebb legyen. Ezután megpályáztunk egy pályázatot, amit meg is nyertünk, majd ezáltal lettünk egy hivatalos szervezet.

– A Csantavéri Újság írt a központban ültetett fűről és fákról. Ezenkívül milyen tevékenységeitek voltak még?

– A csantavéri futballpálya felújítását nem mi szerveztük, de részt vettünk benne. A másik esemény a falu felújítása volt, átfestettük a virágtartó állványokat és összeszedtük a szemetet. A következő terv novemberben lesz, a Csík-ér tisztítása.

– Mit gondolsz, mi a véleménye erről a falu lakosainak?

– Sajnos az emberek csak akkor kezdenek el tenni valamit egy ügy érdekében, ha előttük ezt valaki megteszi. Valahogy rá kell venni őket, hogy ott legyenek és segítsenek. Szerintem rövid időn belül történhet változás. A szelektív hulladékgyűjtéshez már megvannak a kukáink, ezek a Bartók Béla Művelődési Egyesületben lesznek, itt lesz az EcoKarma székhelye is. Lesznek napok, amikor az emberek be tudják majd hozni a hulladékokat.

– Szerinted be tudnátok vonni másokat is ezekbe az akciókba?

– Azt vettem észre, hogy az emberek egészen addig, amíg valaki meg nem szervezi, nem tesznek semmit. Azonban amikor konkrét akciót szervezünk, és bejelentjük, hogy a holnapi napon 10 órakor takarítunk vagy fát ültetünk, akkor az emberek megjelennek, és szívesen segítenek, csak kell valaki, aki megszervezi. A nyáron bármilyen munkaakcióról volt szó, mindig voltak emberek, akik jöttek és csinálták.

– Hogyan képzeled el a szülőfalud öt év múlva?

– Nem tudom a vírus mit hoz majd még, de úgy gondolom, hogy néhány éven belül ide mindenki vissza fog majd jönni. Valahogy vissza kell csábítani a fiatalokat, mert ha ők elmennek nincs, aki új dolgokat, ötleteket találjon ki. Szegeden tanultam, jól éreztem magam ott, mégis valahogy feszült voltam. Most, hogy hazajöttem, érzem, hogy itthon vagyok. Nem tervezek máshol élni, és ha rajtam múlik, én mindent megteszek azért, hogy a faluban legyen egy olyan élet, amilyet majd a gyerekeim is tudnak nyugodtan élni. Azt akarom, hogy ők is azt gondolják, jó Csantavéren lenni. A csapatban is azt vettem észre, hogy mindenki itthon tervez, azért csinálják ők is, mert itthon szeretnének maradni. Fiatalok vagyunk, a legidősebb közülünk 32 éves, a legfiatalabb pedig 21, de tele vagyunk energiával és ötletekkel. Nagyon szeretem ezt a csoportot, mert nagyon motiváltak és pozitívan állnak a dolgokhoz. Remélem, hogy az akció, amit szervezünk novemberben, meg fogja majd mozgatni az embereket.
Rengeteg szemetet termelünk feleslegesen. Idegbajt kapok a piactól, rengeteg műanyag tasakot halmozunk fel. Feleslegesen veszünk meg, és dobunk ki dolgokat. Ez mind egy megszokás. Ez az, amit most itt nagyon nehéz lesz megváltoztatni, de igyekszünk. Be szeretnénk majd vonni a gyerekeket is, hogy közösen készítünk vászontáskát, amit majd haza tudnak vinni. Így minden házban lenne már egy vászontáska, ez egy lépés a cél felé. Szeretnénk majd az iskolában is előadásokat tartani, motiválni a gyerekeket is, hogy a környezetre vigyázni jó.

Az önkéntes jelentkezőket szívesen várják az EcoKarma – Tegyünk a környezetünkért Facebook oldalukon.
A fényképen látható a csapat néhány tagja.

Forrás: Newsroom Communicator