- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Néprajzkutatással a környezetbarát jövőért

Juhász Petra

2022. 03. 23. 19:56

Kézműves foglalkozást és Terülj, terülj asztalkám elnevezésű népi játék oktatást tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon kedden. A program lényege az ökológiai tudás továbbadása volt.

A kézműves és népi játékos foglalkozás a Több, mint érték – Bácska kulturális örökségének újrahasznosítása nevű projekt keretein belül valósult meg, melyben a Kar két partnere a bajai Türr István Múzeum és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség.

Cikk kép

Baranyi Sára másodéves óvodapedagógus hallgató élvezte a foglalkozásokat, és az itt szerzett tudást munkája során is alkalmazhatja majd.
- Kiskoromban a nagyszüleim sokat meséltek arról, hogy milyen játékokat készítettek. Sokat játszottunk régi játékokkal. Szerintem nagyon fontos, hogy a mostani gyermekeknek megmutassuk, régen hogyan készítettek már egészen kicsi korban babákat, díszeket és rajzokat.

Cikk kép

Cseszák Balázs, a Hagyományok Háza Hálózata vajdasági részlegének munkatársa a díszteremben párválasztó és páros játékokról tartott előadást.
Cikk kép

- A népművészet elemeit kiválóan beépíthetjük az oktatásba, legyen szó óvodásokról vagy iskolásokról. A gyermekek nagyon fogékonyak, és könnyen megértik ezen keresztül a kultúrájukat. Ez segít abban, hogy megtalálják helyüket a világban. Választ kapnak arra, hogy hogyan alakultak ki a magyar néphagyományok.


Raffai Judit néprajzkutató, egyetemi tanár mindehhez hozzátette, hogy a hagyományos ökológiai tudást szeretnék feltérképezni. A program beleolvadt az oktatásba is.

- Részben pedagógusoknak szóló továbbképzés, füzet és műhelyek formájában működik. Az egyetemi hallgatóknak olyan kézműves foglalkozásokat tartunk, melyek az oktatásban is megállják a helyüket. Ilyen például a mostani csuhébaba készítés is. De a hallgatók egy kutatásban is részt vettek, ahol harminc bácskai településen a gazdaságtól kezdve a takarékosságig arra keresték a választ, hogy a régi tevékenységeket hogyan építhetik be a mostani életvitelünkbe.

Cikk kép

A közeljövőben a témával kapcsolatban tudományos konferencia is lesz az MTTK-n, ahol szerbiai és magyarországi szakemberek fognak a témáról értekezni. A környezettudatosság népszerű téma napjainkban, ezért nagyanyáink takarékos és szerény életmódjából is fontos átvennünk szokásokat, ökológiai lábnyomunk csökkentésére.

Cikk kép

Forrás: Newsroom Communicator