- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay.com

Nők a politikában – Interjú Dubacz Évával

Csernai Panna

2022. 05. 24. 12:24

Tekintettel arra, hogy a homo politicus nem újkeletű dolog, a nők politikai szerepvállalásáról nem olyan régtől fogva beszélhetünk. Máig megoszlanak a vélemények, hogy melyek voltak régen, és melyek most a nők jogai és feladatai a politikában. Abban mindenesetre megegyezhetünk, hogy a 21. században jelentősen változott a nők helyzete. Ma már egy nő is ott ülhet a parlamenti üléseken, illetve egy nő is foglalkozhat aktívan politikával. Interjúalanyom, Dubacz Éva is ilyen vizekre merészkedett, Éva ugyanis vajdasági tartományi képviselő a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben.

Hány évesen kezdtél el politikával foglalkozni?
- Politikával egyetemista koromban kezdtem foglalkozni, 21-22 éves lehettem, amikor az egyik barátom nagy lelkesedéssel felhívott, hogy alakítsuk meg a VMSZ Ifjúsági Fórumot Kupuszinán. Nekem erre nem igazán volt időm, mert akkor még egyetemista voltam. Én egy olyan személy vagyok, hogy ha valamit elvállalok, akkor azt szívvel-lélekkel csinálom, a legjobb tudásom szerint. A barátom addig mondogatta, többször is felhívott, így végül belementem.
Akkoriban egy nagyon jó elnöknőnk volt, rengeteget mozogtunk ebben a körben, de később ez valahogy megbomlott, és abba is hagytam az egészet, nem vettem ki a részemet, még a falu szintjén sem, mivel az egyetemre koncentráltam.
Választások persze akkor is voltak, és többször hívtak, hogy felraknak a listára, hogy jelölt legyek, de komolyabban nem foglalkoztam ezzel. 2017-ben volt a helyi közösségi tanács választás, ahol szintén jelölve lettem, és megválasztottak a helyi tanácsnak az elnökévé, ezután kóstoltam bele abba, hogy mint magyar kisebbség, főként itt a szórványban, csak úgy tudunk érvényesülni, hogyha politikailag is képviselve vagyunk. Itt igenis rá kell szállni arra, hogy dolgozzunk és képviseljük az értékeinket, mert más nem fogja. Ugyanebben az évben átvettem a VMSZ helyi szervezetének elnökségét, elkezdtem járni a nyugat bácskai körzeti elnöki gyűlésekre, ott megismerték az elképzeléseimet, a munkámat.
2020-ban a Nyugat-bácskai elnökség engem javasolt a VMSZ tartományi jelölt listára és nagy meglepetésemre harmadikként kerültem be, ami nagyon jól esett.


Cikk kép

Mennyire megterhelő ez számodra?
- Én mindig is társasági életet éltem, mindig pörögtem. Nekem nincs családom, nincsenek gyerekeim, így sokkal könnyebb, mint azoknak a nőknek, akiknek otthon gyerekek, család, plusz gondok vannak. Mi a tartományban nem dolgozunk olyan tempóval, mint például a köztársasági parlament, ott ülésrendek vannak, reggel elmennek, éjjel érnek haza. Nekünk is megvan egy bizonyos havi ülésrendünk, igen, akkor azon a héten minden nap Újvidékre utazom különböző bizottsági gyűlésekre, esetleg ha az ember felszólal bizonyos témákban, akkor fel kell készülni a felszólalásra… de én szeretem ezt csinálni.

Hogyan tudsz nőként érvényesülni? Ugyanolyanok az esélyek? Elfogadják azt, hogy nőként szólalsz fel valamilyen téma kapcsán?
- A törvény előírja, hogy a választási listán hány százalékban kell szerepelnie nő jelölteknek. Akkoriban még egyharmados arányban szerepeltek a nők. Az új törvény szerint ez az arány 40% nő és 60% férfi.
Nekem egyelőre nincs ilyen tapasztalatom a politikában, hogy azért mert nő vagyok, nem érvényesülhetek. Itt fontos az, hogy mit mondasz, egy kiállás is kell természetesen, mert ha valaki kiállással, hangsúllyal, komolyan, szakértelemmel szólal fel, akkor azt mindenki észreveszi, és lényegtelen, hogy férfi vagy nő az illető.


Cikk kép

Mi a célod?
- A célom főként az, hogy legjobb tudásom szerint segítsem a vajdasági, nyugat-bácskai magyarságot. Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, hogy fennmaradhassunk, politikailag erősek kell, hogy legyünk. Most, hogy jobban benne vagyok, és látom, hogy hogyan működnek a dolgok, azt hiszem, ha nem vagyunk erősek, akkor sajnos elveszünk. Természetesen a szakmámon belül is vannak céljaim. Vízügyi építőmérnök vagyok, tehát vízügyet tanultam. Mint tudjuk, az ivóvízproblémák mindig fennállnak, ugyanúgy a szennyvíztisztítás is probléma, hiszen nem vagyunk annyira fejlettek itt, mint más településeken. Az is fontos lenne, hogy fejlődjön az infrastruktúra és ezzel együtt magyar településeink. Erre nagyon jó példa, hogy a tartományi nagyberuházási alap támogatásából épül a Kupuszina-Monostor közötti út, ami fontos a térségünk szempontjából. Többek között ez is a politikának is köszönhető.


Forrás: Newsroom Communicator