- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Pixabay

Nyomtatva vagy gépelve... ez itt a kérdés!

Sinkovics Eleonóra

2022. 12. 29. 17:55

Amikor az újságírás még gyerekcipőben járt, eleinte szűk volt az olvasók köre. Ahogy telt az idő, egyre több írni és olvasni tudó ember lett e földön, nagyobb kapacitással kezdett működni a nyomdaipar, hogy mindenki igényét kielégítse. A papírra való tömeges nyomtatás egy mérföldkő volt a tájékoztatás terén. S habár történelmi jelentőségű volt ez a hatalmas ipari robbanás, mára már idejétmúlt módszerré vált, és a 21. század kívánja az újabb innovációt. Az online hírközlő platformok épp olyan gyorsan terjednek és fejlődnek, mint évszázadokkal ezelőtt a nyomtatott újság. A kérdés, hogy vajon mai meglévő formájukban képesek-e párhuzamosan működni?

Mai napig vannak még olyan régi vágású olvasók, akik továbbra is vásárolnak újságot. A felgyorsult világban a modern ember nem tud az internet nélkül egy lépést sem tenni, épp ezért is vágyhat arra valaki, hogy ne a megszokott élményben részesüljön. Az újságnak illata, textúrája van - mindene, amiből egy okostelefon vagy egy számítógép hiányt szenved. No, de mi újat mutathatna egy halom papír, aminek tartalmát már valaki begépelte és posztolta? Éppen semmit, és ez benne a szép. Nemes egyszerűséggel alkot hangulatot a nyomtatott sajtó. Legegyszerűbb a könyveket felhozni példaként. Nem hiába maradt el az e-book jelentősebb térhódítása. Keresve se találnánk már olyan könyvet, amit ne tudnánk PDF formájában elolvasni, de egy olyan világban élünk, ahol túl sok az inger, sok az akaratlanul befogadott információ… Ebből a körforgásból segít minket kiszakítani bármi, ami nyomtatott.
Akad olyan is, aki szándékosan szeretne minél több információt befogadni. Az online tér lendületes, így friss tartalmakhoz jutunk hozzá pillanatok alatt. Természetesen hátrány is származhat az online böngészésből. Akinek vannak idősebb hozzátartozói, akkor biztosan találkoztak egy bizonyos jelenséggel. A clickbait posztokat a médiában jártas személyek hamar felismerik, velük együtt a nem hivatalos információforrásokat is. Aki nem az internet világába született, sokszor fogad be hamis - jobbik esetben csupán felfújt, jelentéktelen híreket. A nyomtatott újság internetes változatain természetesen ez a veszély nem áll fenn, viszont meg kell tanítanunk szeretteinket, hogy nem minden igaz, amit az interneten látnak.
Nehéz egyeseknek, főleg az idősebb generációknak biztosítani az internetet vagy bármiféle okos eszközt, így ők az újságokra hagyatkozhatnak. Nem mindenki fogékony az újra, és ezt tiszteletben kell tartanunk.
Tekintetbe kell vennünk még a veszteséget és a nyereséget, hogyha feltételesen megszüntetjük az újságnyomtatást. Az internetre is ugyanazok az ellenőrzött tartalmak kerülnek fel, mint az újságba. Csakúgy, mint a való életben, online is történhetnek gixerek. A modern sajtó történetében előfordult már hackelés és meghatározatlan ideig elveszett az újság gépi felülete. A nyomtatott változat pedig maga egy biztosíték, ugyanis ha gépelve el is veszett, a papíron még mindig megmaradnak az aznapi hírek. Természetesen a nyomdában is előfordulhatnak problémák, de ugyanezen az alapon az online verzió pótolhatja az elmaradt nyomtatványt.
Már nagy mértékben megváltoztak az információszerzés forrásai az elmúlt száz évben, de jogában áll mindenkinek a magának tetsző utat választani. Igényesen kell továbbra is szerkeszteni a nyomtatott sajtót és vele együtt az internetes oldalakat is. Nem lehetetlen mindkét formát életben tartani.

Forrás: Newsroom Communicator