- BEJELENTKEZÉS -Elfelejtetted a jelszavad?


- REGISZTRÁCIÓ -
Hozzájárulok az adataim tárolásához


Newsroom Communicator logó
Article image

Newsroom Communicator

Oktatási kiállítás Zentán

Horti Krisztina

2023. 11. 26. 11:17

Hetedik alkalommal szervezte meg a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Magyar Nemzeti Tanács az EduExpót. A kiállítás keretein belül az itthoni továbbtanulásról kaphattak információt a vajdasági fiatalok.

A kiállítók szeptember 13-án a felsőoktatási lehetőségekről tájékoztatták az érdeklődőket a zentai sportcsarnokban. A felsőoktatási kiállításra 22 középiskolából látogattak el, amely összesen 724 középiskolás diákot jelent.

Cikk kép

Az eseményen Czeglédi Rudolf, Zenta polgármestere nyitóbeszédével köszöntötte az egybegyűlteket. Többek között megszólalt még Prof. Dr. Ivanović Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja, továbbá Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. Mindannyian kiemelték az itthonmaradás fontosságát, Fremond Árpád többek között elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács mindent meg fog tenni azért, hogy segítse az itthon tanuló diákokat komplex ösztöndíjprogram keretében, valamint a külföldi diplomát szerzett fiatalokat is visszavárják, hiszen diplomahonosítási programot is szervezni fognak.

Cikk kép

Nyereményeket is sorsoltak a szervezők a szerencsés középiskoláknak, köztük: 13 technikai eszközt, pontosabban televíziókat, nyomtatókat, táblagépeket, multimédiás csomagot, laptopot , illetve egy Pedagógia Pszichológiai Módszertani képzés csomagot a tanároknak.

Az eseményen 13 vajdaságban elérhető felsőoktatási intézményt, továbbá a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramját ismerhették meg az érdekeltek. Emellett bemutatkozott még a VaMaDiSz, a VM4K, a ViFó, a zentai Vöröskereszt, az Európa Kollégium Egyetemista Központ, a szerbiai WRO és a Róka Fest.

A résztvevők közül Sípos Petra, a Zentai gimnázium végzős tanulója mesélt a továbbtanulási terveiről:
- Én a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanító szakon szeretnék továbbtanulni, mivel ez a szakma már egész kiskorom óta érdekel, így nem is volt kérdés, hogy ezen a területen szeretnék elhelyezkedni. Az elmúlt két évben elkezdtem komolyabban érdeklődni magáról az egyetemről, és mivel több ismerősöm is oda jár, elmondták, hogy az egyetemen barátságos a légkör. Mindemelett az is nagyon felkeltette az érdeklődésemet, hogy magyar nyelven tudom folytatni a tanulmányaimat, illetve az egyetem nincs messze a szülővárosomtól, ezért még jobban vonza a szívemet a hely.

Cikk kép

A kiállítás két egymást követő napon zajlott. Szeptember 14-én délelőtt 10 órai kezdettel a középiskolai tárházat vázolták fel az általános iskolásoknak.

Forrás: Newsroom Communicator